Aktywne Wpisy
![km00787](https://wykop.pl/cdn/c3397992/km00787_EvddhPRbzB,q60.jpg)
km00787 +390
Fota znajomych na fb… Skręca mnie jak widzę takie niby #heheszki ale imho to przejaw lechtania uspośledzonego ego #polka
#logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #cuckold #redpill
#logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #cuckold #redpill
![km00787 - Fota znajomych na fb… Skręca mnie jak widzę takie niby #heheszki ale imho t...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/5e791a9141f7311bfcac4a528676c9aab292aa34da12c2a32532154d3e271491,w150.jpg?author=km00787&auth=34a2dbc43f6911fef02c062b305f23ae)
![cytmirka](https://wykop.pl/cdn/c0834752/96d4f8bd2cb737d4c8e71990fc8c683294c0ef41d4f739aaa5b12c20e822e184,q60.jpg)
cytmirka +30
Niebieskie paski, jak często myślicie o imperium rzymskim (o ile w ogóle myślicie)?
#pytanie #logikaniebieskichpaskow
#pytanie #logikaniebieskichpaskow
Wybaczcie mi ociąganie się z relacją o kiszonym arbuzie (spoiler: nic nie straciliście). Owszem, spróbowałam go po 2 tygodniach, po miesiącu i 1,5 miesiąca. Był zrobiony w 3 wersjach:
- z octem
- bez octu, jak ogóry kiszone
- jak ogóry kiszone ale z imibirem
Było to TAK PASKUDNE, że nie mogłam się otrząsnąć i o tym napisać ( ͡° ͜ʖ ͡°) Żadna wersja mi nie posmakowała. Nie wyszło mi wystarczająco twarde, ale nawet jeśli chodzi o sam smak to kompletnie nie było warto. Było musujące i smakowało w głównej mierze jak kiszonka / coś konserwowego, oczywiście nabierało smaku przypraw, ale sam arbuz miał tak ohydny "przezroczysty" smak, nie było się w co wgryźć, że ten kwas potęgował wrażenie normalnego zepsutego jedzenia. Pierwszy raz w życiu zrozumiałam, co obcokrajowcy mają na myśli czasem mówiąc że nie wezmą do ust kiszonego ogóra bo jest "zepsuty".
Najsmaczniejszy chyba był zrobiony tradycyjnie - łyżka soli na litr wody, koper, chrzan, czosnek. Ale jeśli byście chcieli kiedyś spróbować, to polecam tylko zrobić 1-2 słoiki jeśli trafi się Wam przypadkiem twardawy, niesłodki arbuz, którego i tak byście nie zjedli.
Wstawiłam za to kiszone marchewki (10/10), kapustę czerwoną z papryczką pepperoni (10/10), śliwki (fajny, musujący i kwaśny smak - nie wiem do czego wykorzystam bo nie jadam rolad ale tak sobie wyobrażam, że będzie pasowało do pieczonego mięsa) i cytryny z przepisu emce na yt która robiła z nich napój. Ta "lemoniada" jest totalnie obrzydliwa - jest to tak słone, że użycie takiej ilości cytryny jaka by nie powodowała zasolenia ust kompletnie nie osiąga poziomu kwaśności jakiej oczekuje się od lemoniady. Woda robi się śliska i glutowata. ALE kiszone cytryny są szeroko wykorzystywane w kuchni marokańskiej i zamierzam je zużyć do tagine. Próbowałam już zrobić pesto z liści selera bulwowego z tą cytryną i czosnkiem i było przepyszne.
Marynowana czerwona cebula też jest ok (pół na pół woda i ocet oraz łyżka soli na litr).
#kiszonki #gotujzwykopem #kiszenie #gotowanie #przetwory #ciekawostkikulinarne
@misthunt3r: przepraszam ale to nie brzmi wiarygodnie XDD
Próbowałaś kisić kalafiora?
Komentarz usunięty przez autora
@xhxhx marchew kisicie pokrojoną w plastry?