Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 33
@robert5502: ciekawe jakie ma źródło? Każda z moich znajomych która była w tym roku w ciąży miała skierowanie na takie badanie, moja żona również, przy starszym dziecku też. Czy uwzględniono w tym ile jest mniej ciąży w ogóle w kraju? Bez tego mówienie o 1/4 w ogóle nie jest wiarygodne. Brzmi to jak wywoływanie burzy fejkiem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@NiespodziewanaRiposta: jak nie możesz zareagować? Możesz, możliwości są dziesiątki w tym wjazd do Czech, nikt granic nie zamknął, jest możliwie leczenie dziecka jeszcze w brzuchu. I napisane jest, że lekarze je rzadko wypisują, co uważam za bujde. Nawet jakby to idzie się do innego lekarza, płaci za badania z własnej kieszeni, to jest życiowa decyzja posiadanie dziecka a nie "nie zrobię badania może jakoś się uda. Po co mam widzieć
  • Odpowiedz
@robert5502 Są to tylko moje przypuszczenia, ale wydaje mi się że wiele kobiet może robić takie badania "poza systemem". Żeby jeśli wyjdzie coś nie tak moc szybko skoczyć na wycieczkę do Czech. Ale to tylko takie moje gdybanie, zakładając że te dane nie są ze słynnego IDZD :)
  • Odpowiedz
@robert5502: Najciekawsze, że rutynowe badania są screeningowe, to znaczy że mają określić ryzyko i wskazać te pacjentki które są w grupie ryzyka - teraz jak będzie ryzyko Downa 1:10 to szybko usuną, mimo że 90% tych dzieci jest zdrowych.
  • Odpowiedz
ciekawe jakie ma źródło? Każda z moich znajomych która była w tym roku w ciąży miała skierowanie na takie badanie, moja żona również, przy starszym dziecku też. Czy uwzględniono w tym ile jest mniej ciąży w ogóle w kraju? Bez tego mówienie o 1/4 w ogóle nie jest wiarygodne. Brzmi to jak wywoływanie burzy fejkiem.

@BajerOp: mogła spaść ilość ciąż w związku z covidem tym bardziej jak dodamy do tego
  • Odpowiedz
@NiespodziewanaRiposta: @robert5502: no właśnie w obecnej sytuacji najlepiej zrobić badanie prywatnie żeby w razie czego załatwić sprawę w Czechach sprawnie na wczesnym etapie póki nikt o ciąży nie wie.

@alteron: prywatna opieka medyczna i tak jest wpięta do globalnego systemu, i tak musisz podac pesel. no chyba, że istnieje jakaś szara strefa
  • Odpowiedz