Wpis z mikrobloga

Najbardziej rozwalają mnie pytania typu "suchajcie, mam kredyt taki a taki, jaką będę miała ratę teras?" Polacy i ich branie kredytów pod korek w pigułce. Kredo na 30 lat i zero pojęcia jak się liczy ratę. A jak wzrośnie to na ulicę ze świeczką i do Jaworowicz. XD

#nieruchomosci #mieszkanie #kredythipoteczny
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: Nie rozumiem skąd takie wnioski. Jak ktoś pyta, to znaczy że na pewno wziął pod korek? Ja też się zastanawiam ile wzrośnie, bo jestem ciekawy, a mam dużą rezerwę i praktycznie nic to dla mnie nie zmienia. I nie jestem ekonomistą, żeby sobie wszystko z automatu policzyć w myślach.
  • Odpowiedz
a jestes pewien ze tak jest? Myslisz ze większość Polaków ktora wziela kredyt nie jest specjalnie zaradna? :) daj statystyki, daj jakies źródło, bo aktualnie to całkiem smialo moge powiedzieć że blad poznawczy dotyczy Ciebie.

@Fiodooor:

Aż ¼ z nas nie ma żadnych odłożonych pieniędzy. Najwięcej osób, bo 17%, dysponuje kwotą od tysiąca do 4999 zł. Mniej niż tysiąc złotych ma zaoszczędzone 11,5% badanych, a sumą powyżej 50 000 zł
Gluptaki - > a jestes pewien ze tak jest? Myslisz ze większość Polaków ktora wziela k...

źródło: comment_1633552534ivxW2PZVanHeRTEgjXw7Js.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Gluptaki smutne te statystyki.. połowa nie ma nawet 5 odłożonej z drugiej strony więcej niż połowę będzie stać na zakup pralki jak im się zepsuje..
  • Odpowiedz
Wiekszosc ludzi których znam aktualnie ma poduszkę finansowa w wysokości połowy wysokości zobowiązania (kredytu)

@Fiodooor: Serio rozmawiasz z "większością ludzi, których znasz" o tym, jaki jest ich stan konta?
  • Odpowiedz
Ale co to wnosi do tematu? Gdyby te statystyki dotyczyly tylko ludzi w kredytem to spoko :D

@prze_galant: zbiór Polaków z kredytem zawiera się w zbiorze Polaków ogólnie. Jeśli ponad 50% naszych rodaków posiada oszczędności, a zatem poduszkę finansowa, wynosząca poniżej 5000 zł, to dość klarowny wskaźnik odpowiedzialności finansowej, który bezpośrednio koreluje ze sposobem zawierania umowy o kredyt.
  • Odpowiedz
@mickpl: ta podwyżka stóp jest tak minimalna ze praktycznie nic sie nie zmieni. Jesli ktos mysl ze za pol roku kupi mieszkanie za poldarmo bo ludzie beda je hurtowo sprzedawac to jest ekonomicznym debilem. Jesli ktos dostal kredyt na pół bańki to raczej ma jakąś tam zdolnosc kredytowa i te 100 zl miesięcznie wiecej na racie nie sprawi ze sprzeda od razu mieszkanie.
  • Odpowiedz
@mickpl: to już Ferguson w kontekście kryzysu 2008 zauważył - większość społeczeństwa nie ma dostatecznej wiedzy ekonomicznej (i historycznej) żeby bezpiecznie wziąć kredyt
A niektórzy to jeszcze chcą pozwolić ludziom w referendum decydować o poważnych kwestiach gospodarczych
  • Odpowiedz