Wpis z mikrobloga

Czy od realizowania zysków z krypto (sprzedaż i wypłacenie pieniędzy na podane konto bankowe) trzeba odprowadzać w polsce jakiś podatek? Ktoś się o to p----------a? Założmy sytuację, że jakiś szary obywatel zarabiający 3k miesięcznie wyłożył na krypto 20 tysięcy. Potem miał farta i po kilku latach zarobił powiedzmy 300 tysięcy. Jak wygląda kwestia wypłacenia takiej gotówki?
#kryptowaluty
#bitcoin
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@z1x2c3 @To_The_Moon: @sxldsxxl: @agent89: @red_button:
Żeby gdzieś płacić podatki to należy być rezydentem tego kraju czyli np mieszkać w danym kraju 183 dni w roku.
W UK podatek od krypto to 10% i naliczane dopiero powyżej poziomu £12k co przy polskich 19% daje ponad PLN100k zysku więcej z miliona.
Jest jeszcze lepszy sposób czyli wyjechanie do Portugalii, w której podatek wynosi 0% czyli
  • Odpowiedz
@janusz6996: Najechali na mirka co jest ich ulubionym zajęciem. Uwielbiają się wywyższać poniżając innych. Stanąłem w obronie mirka bo zauważyłem, że nie mają bladego pojęcia o czym piszą, a mirek @z1x2c3 po prostu zadał pytanie.
Od razu wyszło, że nie mają grosza przy dupie bo każdy kto ma siano z krypto to zna temat i wie jak się omija podatki.
Oni natomiast nigdy nad tym nie myśleli bo nigdy
  • Odpowiedz
@cerbera: Podaj jakiś kazus do tego co napisałeś. Udowodnij jakimś linkiem, że jesteś tak mądry jak atari czy szurszurszur, a jak nie to się bujaj typie razem ze swoimi bajkopisarzami.

*Urodziłem się by wyjaśniać pozerów
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Masteriks: C---a Ci da ten wyjazd do Portugalii na pół roku jeżeli nie jesteś studenciakiem bez majątku i rodziny. Padniesz na centrum interesów życiowych.

Wypadałoby przeczytać wpierw umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania z Portugalią i komentarz do modelowej konwencji OECD przed rzucaniem takich rad z d--y.

Oczywiście jeżeli jest się golodupcem bez związków z Polską i się tam siedzi to spoko. Każdy inny przypadek jest o wiele bardziej skomplikowany.
  • Odpowiedz
@Herubin: No i na tym zakończmy ten temat bo widać, że na tym wam się temat urywa i tylko o nim możecie sobie p---------ć teoretycznie, a sprawa jest inaczej rozwiązywana.
Dopiero jak będziesz mieć milion w ręce to się może dowiesz o co chodzi, a na razie możesz tylko o tym z ziomkami na ławce się podomyślać.
Po prostu widać, że pieniądza chłopie na oczy nie widziałeś jak reszta twoich
  • Odpowiedz
@yhbgrobdoivbvwamsv: Generalnie atari, szurszur i pedzio82 to są osoby, które można porównać do typa co napisał setki prac naukowych nt cipki, ale nigdy sam cipki nie dotknął
Nie mają pojęcia jak c---a smakuje,
mimo, że setki prac o niej napisali.

Zawsze cisne z nich beke kiedy widzę, że są zieloni w sprawie, a udają cwaniaka
Bo ja generalnie lubię j---ć cwaniaków
To jest moje hobby
  • Odpowiedz