Aktywne Wpisy
Thermosflasche +24
Jeśli to nie jest ustawione to Jake jest po prostu kiepskim bokserem.
#boks
#boks
CH3j +1
Z jakich fajnych malo popularnych aplikacji korzystacie?
#android
#android
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Widzę ogólnie, że nadal na wykopie istnieją tacy ludzie xD
Co z tego, że Sapkowski napisał w swojej książce wyraźnie "DRIADY BYŁY KOLORU DRZEW".
Drzewa w serialu były ciemne więc rozumowanie typa ze skrina i innych co podobnie myślą nie ma jakiegokolwiek nawet sensu xD
Sapkowski nigdy nie rozpisywał się szczegółowo nad kolorem skóry swoich postaci, miał to gdzieś.
On wiązał świat wiedźmina z problemami wynikającymi tylko i wyłącznie z rasy. To główna problematyka książek. Nikogo tam nie obchodzi jakiego koloru są elfy, driady czy krasnoludy.
Bo to jest fikcyjny świat, oparty na tym co akurat autorowi wpadło do głowy, to nawet nie "Europa" i "średniowiecze".
Ja nie wiem jak można mieć pretensje, że w fikcyjnym świecie na bazie książki fantasy, ktoś ma ciemną skórę xD Smoki, magia, strzygi, wszystko spoko, ale czarnoskórzy nie mogą istnieć xD Co z tego, że rasy w wiedzminie były ludnością napływową i się mieszały.
Tak samo jak w nadchodzącym nowym GoWie, bóg nie może być czarny (Angrboda)
ale może już płodzić węże, konie i inne stworzenia xD patrz - Loki.
Jest neverland i są różne jego części składowe, podyktowane tym, co akurat autorowi pasowało do opowieści.
Można o sobie dla zabawy dekonstruować i na podstawie zagęszczenia określonych składników decydować, do czego jest mu najbliżej, ale to jak wyławianie kurek z zalewajki i orzekanie, że to grzybowa.
Decydującym i najważniejszym czynnkiem powinien być profesjonalizm i umiejętności danej osoby.
PS. Driady "a który warto zwrócić uwagę, jest fakt, że wśród driad występuje tylko płeć żeńska, a do rozmnażania wykorzystują ludzkich bądź elfich mężczyzn (los taki spotkał barona Freixeneta). Czasem też wychowują normalne ludzkie dzieci na driady, lecz te noszą dostrzegalne ślady "człowieczeństwa". Podaje się im Wodę Brokilonu, żeby nie pamiętały kim były wcześniej. Jeżeli ludzkie dziewczynki trafiały do Brokilonu jako małe dzieci bądź w wieku niemowlęcym nie sposób już było dostrzec w ich wyglądzie cech człowieka."
Driady porwały czarnego elfa to i mogły pojawić się czarne Driady jak jego geny były silne xD
#gry #bekazprawakow #wiedzmin #gow #netflix
Jak ja oglądam serial (który nie porusza tematyki rasizmu związanego z kolorem skóry) to nawet nie zwracam uwagi na to, że ktoś jest czarny, bo jest dla mnie poprostu człowiekiem, aktorem odgrywającym jakąś rolę
@Filippa: No tak. Na pewno w świecie Sapkowskiego, ludzie w takich małych miasteczkach nie zwracaliby uwagi na innych kolorem skóry ludzi. Jak przeszkadzało im, że Geralt miał białe włosy
Dla mnie
-A. Sapkowski
I to właściwie zamyka dyskusję.
Przy czym, moim zdaniem, nie należy się dziwić ani jakoś specjalnie wyżywać na ludziach, którzy cały ten świat wyobrażali sobie na biało, czy takim którym czarne postacie psują immersję. Negatywne odczucia kierować raczej w
@Filippa: no właśnie ale tak nie jest. Parytety to wykluczają.
Komentarz usunięty przez moderatora
Czarnych bohaterów w filmach czy serialach można spokojnie umieścić tak by pasowali do świata w którym się znajdują, można też wrzucić kompletnie losowo, bez w ogóle starania się by ich sensownie
Przecież wiedzieli ze to wiedzmini (inna rasa niz ludzka, zmutowana)
Doczytałem do driad, więc picrel jak powinny wyglądać te z Brokilonu, a nie z Brooklynu.
@Simfecstio zresztą pisał o elfach, więc czas chyba się nauczyć czytać ze zrozumieniem.
@yummy157: tak, tylko że w świecie przedstawionym rasizm był powszechny i nagle nikt z postaci nie widzi różnic rasowych między postaciami granymi przez aktorów różnego koloru skóry? To ma niby być spójne?
Serio ściana tekstu żeby robić diss na jakiegoś nonejma?