Wpis z mikrobloga

Mirasy, Mirabele, nie mogę się zdecydować które fronty zewnętrzne "barku" wybrać do aneksu kuchennego, pomożecie? oczywiście szary kolor RAL taki sam jak pozostałe fronty z tyłu, wyszło ciemniej tylko przez ustawienie światła na wizualizacji.
Głosowanie poprzez polubienie komentarza

PS. dodam jeszcze że z tej samej płyty drewnopodobnej będzie szafka RTV pod TV w salonie, więc boję się trochę o przesyt. #mieszkanie #architektura #wnetrza #kuchnia #design #mirabelkopomusz #architekturawnetrz
Pobierz gooway - Mirasy, Mirabele, nie mogę się zdecydować które fronty zewnętrzne "barku" wy...
źródło: comment_1631861700U32K7dd9s7nVRHY8eHS05H.jpg
  • 134
@gooway: Zdecydowanie druga opcja. Masz taki myk w projektowaniu graficznym jak zasada 60-30-10 (procentowe proporcje barw w kompozycji). Kuchnia w wersji pierwszej z 2 kolorami wygląda nudno. Druga wersja prezentuje się znacznie ciekawiej. Dodatkowo pamiętaj, że jeszcze ją zawalisz sprzętem, więc szara kuchenna blacha garnków, czajników itd. będzie pasować.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@gooway: mam w kuchni oba typy frontów, lakierowane grafit RAL 7024 mat na dole i Dąb Hamilton jako blat i fronty górne. Połączenie wygląda super i calosc w drewnie byłaby trochę mdła, ale lakierowane ciemne fronty trzeba często czyścić. Każda nie wytarta kropla wody, ręka dziecka, dotknięcie paluchem przy otwieraniu szafek zostawia ślad. Na drewnianych nic nie widać. Widziałem też połączenie z drewnianymi frontami i korpusami na dole i czarnym kamiennym
@TomaszG to jest dokładnie Dąb Hamilton a lakier to ral 7047. możesz podesłać zdjęcie jak to u Ciebie wygląda? zastanawia mnie też czy masz wystające pawlacze :) z tym mam największy dylemat, pozdrawiam
@NetJaro za całość, magic corner, sortownik, cargo 15, wszystkie na blumie, płyta drewnopodobna eggera, reszta lakierowana, uchwyty krawędziowe hexi, oczywiście bez agd i zlewozmywaka. Na ile byś to wycenił? kuchnia 7m2
  • 0
@gooway: myślę, że z 5k więcej, w zależności jaki system do szafki narożnej, ja generalnie wyceniam bez systemu, klientom wysyłam kosztorys z systemami jako osobny cennik, bo jednego stać na cargo Peka za 2k a inna osobę za Rejs za 800zl. Ale generalnie kuchnia w Literę U, szafki górne głębsze to około 25k. Blaty HPL rozumiem?
@NetJaro wiem tylko ze sortownik rejs, a system narożny magic corner, nie nerka (może ma jakąś fachową nazwę, ale nie pamiętam firmy), blat z eggera dąb Hamilton, z tego co kojarzę to HPL. zastanawiam się mocno czy warto robić te głębsze górne szafki pawlacze, czy lepiej by było zlicować je z tymi poniżej aby nadać nieco smukłości pomieszczeniu, tak jak kilka osób sugerowało w komentarzach wyżej
@NetJaro dodam jeszcze że mam dylemat związany z tym czy lakier w macie czy połysku, ogólnie mat podoba mi się bardziej jednak stolarz przestrzega że jest znacznie trudniejszy w utrzymaniu i może się wytrzeć po jakimś czasie powodując coś na rodzaj punktowego połysku, chociaż zastosowanie uchwytów może mnie przed tym uchronić, ale np górne szafki pawlacze bylyby na tip on bez uchwytów, z drugiej strony raczej będą rzadko otwierane :), ogólnie dylematów
  • 0
@gooway: moim zdaniem też warto zrobić górne szafki na lico z niższymi, czyli na głębokość 35cm. Jeżeli chodzi o mat/połysk to w matach/polmatach ważne jest by czyścić np. Ręcznikiem papierowym i płynem do szyb. Mat/półmat można spolerować ręcznie przez miejscowe czyszczenie, np. lepsza szmatką z mikrofibry. Ogólnie lakiery mat/półmat warto użytkować i czyścić najwczesniej 7 dni po lakierowaniu, gdy wszystkie związki lotne już się ulotnią ;-) wtedy lakier jest w pełni
@NetJaro mi stolarz nic nie mówił o cofaniu dolnej płyty natomiast mówił o delikatnym obniżeniu frontów tak aby umożliwić ich otwarcie od dołu czyli podobnie jak mówisz, co tym sądzisz? nie bardzo też wiem na jakiej zasadzie masz cofniętą odkładaną płytę, chodzi o podwójną płytę stanowiącą podłogę szafek, tak że ta dolna jest krótsza? to masz na myśli? co do oświetlenia, rozmawiałem że stolarzem i mówił że oświetlenie robi na środku a