Wpis z mikrobloga

@hejter2019: Ja korzystałem na słabym laptopie kiedyś z Linux Mint MATE.
I - przy okazji - podaj specyfikację laptopa - procesor, ilość RAM, jaki dysk (HDD czy SSD).
  • Odpowiedz
@hejter2019: Żaden linux nie jest podobny do windowsa. Może i da się ustawić szatę graficzną aby wyglądał jak windows, lecz nie będzie to nigdy windows.
Nie podchodź do linuxa z podejściem "jak windows" ponieważ jest to kompletnie inny system operacyjny.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@matejss: to! Szczerze nienawidziłem Linuxa. Ludzie pytają jaki Linux na początek i wyskakują z jakimiś klonami windowsa albo iosa, a to błąd bo nigdy tak samo nie będzie się funkcjonowało i trzeba się nauczyć nowego systemu, co nie jest problemem jak masz mniej niż 50 lat. Jak fony z andkiem się pojawiły i pierwsze dotykowe ekrany to nikt nie przerabiał ich na telefony z klapką, po prostu się uczyłeś nowego
  • Odpowiedz
@hejter2019: Słabe laptopy dzisiaj, z 4GB RAMu, nawet i 2, to bez problemu Linux Mint standardowy (Cinnamon) uciągnie.
Miły dla oka, konfigurowalny. Ich strona internetowa jedynie brzydka.
Ładniejszy system i lekki nawet, to Manjaro (Xfce), oparty o Arch. Podobno na systemach Arch gry będą lepiej działały .. ? Jednak system nie jest taki stabilny jak Mint. Bo częste aktualizacje, itd., które prędzej czy później coś wysypią.

Ja testowałem różne dystrybucje,
  • Odpowiedz
Tak tylko nie umiem zainstalować linux mint cinammon 20 bo przy instalacji wyskakuje jak chcę sformatować lub utworzyć to jak klikam dalej to wyskakuje komunikat możesz użyć partycjonowania
  • Odpowiedz