Wpis z mikrobloga

Polećcie jakiś router wifi 6 / ax. Będę przechodził na światłowód 600mb więc nie musi być najlepszy ale mam w domu monitoring, nas(WD my cloud), 6 tel i 4 łapki, skromny Smart Home. Do tego dom i działka są duże.

#internet #router #wifi #zakupyzchin
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Enos: U mnie 2 x Archer C7 i jeden extender. W domu i w ogrodzie zasięg dobry. Za 2 tyg przesiadka na 1Gb łącze - przetestuję transfery na 2.4 i 5 i dam znać.
  • Odpowiedz
@Enos: Chcesz porządnie? Zaraz za sprzętem ISP dajesz mikrotika np rb3011 albo jakiegoś CCR'a na bogato jeśli chcesz mieć kontrolę co się dzieje. Możesz też dać zwykły gigabitowy switch a cały nat,dhcp będzie na sprzęcie ISP, a dalej za nim odpowiednią ilość unifi U6-Lite, na zewnątrz np ubnt ac-m bo ax na działce to już chyba przegięcie. Żadnych "ripiterów", do każdego radia skrętka.
  • Odpowiedz
@dktr: Tak na szybko sprawdziłem ceny sprzętu który polecasz i niestety wszystko ponad budżet wynoszący 300-500zl za wszystko.
Działkę ogarnę obecnym routerem mi 3g bo tam to po prostu internet ma być. W domu skoro i tak wymieniam router to chciałbym coś lepszego
  • Odpowiedz
@Enos: No to zapomnij że osiągniesz wszędzie 600M, tego się nie da zrobić jednym radiem - jeśli mowa o dużych domach, takie transfery osiągniesz przy sygnale -50dB i widoczności z routerem albo max jedna cienka ścianka z gips-kartonu po drodze. To już nie te czasy że starczyło -70dB w całym domu i jakoś te 20M szło.
  • Odpowiedz
  • 0
@Enos: Chcesz porządnie? Zaraz za sprzętem ISP dajesz mikrotika np rb3011 albo jakiegoś CCR'a na bogato jeśli chcesz mieć kontrolę co się dzieje. Możesz też dać zwykły gigabitowy switch a cały nat,dhcp będzie na sprzęcie ISP, a dalej za nim odpowiednią ilość unifi U6-Lite, na zewnątrz np ubnt ac-m bo ax na działce to już chyba przegięcie. Żadnych "ripiterów", do każdego radia skrętka.

Z tym CCR to przesadziłeś xD

@
  • Odpowiedz