Czy jest jakaś aplikacja/ustawienie, które pozwoli lądować Maca jedynie do np. 85%? Dla żywotności baterii to chyba lepiej niż siedzenie pod prądem na 100% aż go się odłączy. #macbook #macos #apple
@DartNorbe: No jest wbudowana opcja, która ładuje tylko do 80% jeśli często nie korzystamy z baterii, tylko już nie pamiętam, którą za to odpowiada ale poszukaj w ustawieniach baterii.
@DartNorbe: Opcja Optimized Battery Charging w ustawieniach to wszystko czego potrzebujesz.
niż siedzenie pod prądem na 100% aż go się odłączy
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeśli chodzi ci o to, że warto odłączyć macbooka po tym jak ma 100% na baterii, to nie warto, nie wpływa to negatywnie na jej kondycję.
@konmac: @Baakedr: ale w makach od 2016 prąd i tak idzie z baterii wiec to bez sensu Zasilacz > bateria > komputer Czyli po prostu trzymając 80% zmniejsza prąd ładowania albo ładuje i przestaje w kółko
@PanZiomal: A dlaczego zakładasz ze to przez ta opcje? Ja te procenty to biorę trochę z przymróżeniem oka. Ważna ze mój ponad roczny MB ciagle wytrzymuje 5-6h. A miałem np. Della XPS 13 który prosto z pudełka miał według tych wskaźników 96% ¯\_(ツ)_/¯
@schriker: No innego domysłu nie mam. Na początku to działało. Teraz do setapp dali aldente pro także używam go. Możliwe ze bateria kopnięta. Jak spadnie poniżej 90 to zgłoszę się do serwisu. ¯\(ツ)/¯
#rozdajo69 zł na żarcie 🍟🍔🍕 A dokładniej - do wygrania jedna karta podarunkowa o wartości 69 zł do Pyszne albo Uber Eats. Zwycięzca sam wybiera, czym się utuczy.
Shock.Deals - telegramowy kanał z promocjami, okazjami i błędami cenowymi
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeśli chodzi ci o to, że warto odłączyć macbooka po tym jak ma 100% na baterii, to nie warto, nie wpływa to negatywnie na jej kondycję.
źródło: comment_1630070313Xnb2Ki9jIPAsOeWQ5COIse.jpg
PobierzZasilacz > bateria > komputer
Czyli po prostu trzymając 80% zmniejsza prąd ładowania albo ładuje i przestaje w kółko
@PanZiomal: Nic na to nie zrobią, do serwisu nadaje się tylko bateria poniżej 80%.