Wpis z mikrobloga

Problem: sms w mojej Nokii Asha 203 ma standardowe 160 znaków pod warunkiem że nie próbujemy wpisać polskich liter. Użycie jakiejkolwiek pożera kilkadziesiąt znaków. Czy da się to z pomocą internetu (ściągnąć jakieś oprogramowanie itp.) naprawić? Jeśli tak, to jak?

Konsultantka w salonie t-mobile stwierdziła, że nic na to nie poradzi.

#sms #nokia #problem #pytanie
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Colek: nie, moja mama ma inny model nokii i ma normalnie.

@olek0017: nie może być tak łatwo, nigdzie takich opcji nie ma, jedynie jakaś - obsługa znaków, do wyboru pełna/uproszczona ustawiona na pełna.
  • Odpowiedz
@olek0017: rozwiązanie zadziałało połowicznie

mi już nie zabiera znaków po użyciu polskiej litery ale do odbiorcy, który ma normalnie obsługę polskich liter, dociera wiadomość bez ogonków. wydaje mi się więc że problem leży gdzieś w oprogramowaniu telefonu i trzeba zrobić coś więcej niż zmienić ustawienia.
  • Odpowiedz
@tHoePs: zadziałało prawidlowo - twoj telefon zamienia ogonki na zwykle litery i w takiej formie wysyla i odbiorca w takiej formie dostaje. 160znakow miesci sie w 1 smsie bez polskich znakow i taka jest specyfika uslugi sms w gsm i jest tak od wynalezienia smsa. Po prostu ogonki zawieraja dodatkowe dane ktore juz nie meiszcza sie w standardzie dlugosci danych jednej wiadomosci.
  • Odpowiedz