Wpis z mikrobloga

@cheeseandonion: Byłem na czymś takim w te wakacje. Odwiedziałem szwagra i on do mnie: "Szwagier bo tu fajna via ferrata jest, jeszcze nie byłem ale podobno jest łatwa". Okazało się, że to był poziom bardzo trudny +. Momentami był strach ale koniec końców fajna zabawa
pepepanpatryk - @cheeseandonion: Byłem na czymś takim w te wakacje. Odwiedziałem szwa...
  • Odpowiedz
@Ogniwo_Paliwowe @Szatan_Krol_Ciemnosci @Czarnakurtka o, jak już trafiłem w tym wątku na osoby mające pewne doświadczenie w ferratach to mam pytanie - jaki osprzęt (oczywiście poza dobrymi butami górskimi) trzeba ze sobą wziąć w góry żeby móc bezpiecznie korzystać z tego typu atrakcji? Pytam z perspektywy bardziej casualowego turysty, po alpejskich szlakach już zdarzyło mi się chodzić i jestem ciekaw w jaki sposób musiałbym się doposażyć żeby móc uderzyć na
  • Odpowiedz
@hipolitplacek: To ja Ci powiem z własnego doświadczenia jak nie zawalić sprawy przy kupowaniu sprzętu - kup sobie lonżę z dużymi karabinkami i najlepiej z kretlikiem. Warto wydać te 500-600 zł. Lonże niestety są tak projektowane, że jak weźmiesz najtańszą to tam karabinki są na tyle male że będziesz obcierać sobie palce (kciuki) - jak otworzysz karabinek i przytrzymujesz kciukiem zamek, żeby zapiąć go na stalowej linie to prześwit jest
  • Odpowiedz
@Szatan_Krol_Ciemnosci: W 100% się zgadzam, przy czym te 500 złotych to już jest sporo jak na lonżę. Duże karabinki ma np. Salewa Ergo Core (370 zł) i jest bardzo wygodna w używaniu. Prasy czym rzeczywiście ma brak krętlika, ale mi to jakos mocno nie przeszkadza.
  • Odpowiedz
@jasamek: No jasne, rzuciłem tą kwotą, bo ostatnio w sklepie sportowym widziałem takie lonże w tej cenie, ale pewnie można dostać taniej. Krętlik jest bardzo spoko, ale płątające się taśmy nie przeszkadzają jakoś mega. Na 100% duże karabinki bardzo ułatwiają życie.
  • Odpowiedz
@furcio: xD no jak się zużyje to pewnie umrzesz. A jak spadochron się nie otworzy to co zrobisz lewaku? No pewnie umrzesz. Szansa jak 1 do 50000, ale CO ZROBISZ?

Masz rację we wszystkim ja nie mam racji w niczym, możemy zakończyć dyskusję kochany bo udowodniłeś mi że wszystkie Twoje racje są absolutnie dominujące. Dziękuję za pokazanie mi mojego miejsca i idę się doszkolić :3 Miłego dnia ^^
  • Odpowiedz
  • 0
@Ogniwo_Paliwowe No ale z d--y porównanie. Spadochron potrzebujesz tylko raz użyć na skok, a potem i tak da się go powtórnie użyć.
Jak odpadniesz z lonżą to taśma się rwie i masz już bezużyteczną lonżę, a odpaść możesz wielokrotnie w trakcie przejścia.
  • Odpowiedz