Wpis z mikrobloga

@pdpacek: Stary laptop to same wady IMO. Ani to jakieś szybkie, sam zasilacz będzie zajmował więcej miejsca niż całe rpi nie mówiąc o samym laptopie którego nawet za bardzo nie schowasz bo musi mieć dopływ powietrza.
Jest tendencja do używania coraz mocniejszych komputerów ale ciągle mowa o czymś w skali mikro i to w wypadku gdy chcesz sobie do tego dodać n.p. serwer mediów. Dla samego HA rpi wystarczy w 100%.
Jest tendencja do używania coraz mocniejszych komputerów ale ciągle mowa o czymś w skali mikro i to w wypadku gdy chcesz sobie do tego dodać n.p. serwer mediów. Dla samego HA rpi wystarczy w 100%.

@dran2: chyba, że masz ponad 100 Smart urządzeń i zaawansowane automatyzacje, wtedy ha na intel nuc i5 to nic dziwnego
@pdpacek: Jak robisz/planujesz tylko kilka urządzeń to RPi wystarczy. Gdy planujesz większy "smart home" to polecam od razu iść w jakiś Intel NUC czy coś podobnego.
U mnie działa ponad 100 urządzeń (głównie zigbee), do tego na tym samym NUC mam node-red, influx z grafaną, postgress i zapas mocy oraz miejsca na kilka kolejnych lat.
@pdpacek: Jak masz starszego lapka to też możesz użyć - kwestia wentylacji i miejsca, a bateria przejmie rolę UPS'a i unikniesz problemów z zigbee przy częstym rozłączaniu.

Początkowo też planowałem postawić HA na starym lapku, ale bateria była w nim całkowicie padnięta a jak zacząłem szukać nowej to taniej wyszło mi kupić dużo mocniejszego używanego NUC'a który początkowo wisiał sobie na ścianie (https://www.thingiverse.com/thing:1292772 ), a teraz leży na dnie szafy
Diabl0 - @pdpacek: Jak masz starszego lapka to też możesz użyć - kwestia wentylacji i...

źródło: comment_1629276648Kgxc6nMVberGmEYdvJninI.jpg

Pobierz