Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@tomek_27: jak kiedyś u moich dziadków była zbiórka na nowe ławki, to była ustalona kwota minimalna 100zl, a to był koniec lat 90 więc to nie małe pieniądze. Ostatecznie starczyło tylko na jedną ławkę, bo kosztowały po 6 tys sztuka
  • Odpowiedz
@Kiemon69: Już się wycwanili i ogłoszenia dają przed błogosławieństwem przez co wierni siłą rzeczy muszą wysłuchać ile potrzeba jeszcze pieniążków na szafy do zachrystii. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
pamiętam jak u mnie w parafii była zbiórka na ławki, to na każdej mszy, każdy ksiądz czytał ile kto dał, no k---a XD

@tomek_27: Normalnie, jak na zrzutka czy innym patronite.

P--------a czarna mafia

Już się wycwanili i ogłoszenia dają przed błogosławieństwem
  • Odpowiedz
pamiętam jak u mnie w parafii była zbiórka na ławki, to na każdej mszy, każdy ksiądz czytał ile kto dał, no k---a XD

@tomek_27: nadal sie to praktykuje w małych wsiach, np czyta sie datki z "kolędy" xD
-Kowalski 50 zł
-Nowak 150 zł
-Areczek
  • Odpowiedz
kościół coraz bardziej idze w stronę przymusowych datków. Jak nie dasz to cie z ambony wyczytaja.

@gwidon997: No i? Jakaś klątwa na ciebie za to spadnie. Można po prostu nie chodzić. Kościół i tak dostaje kasę z podatków wszystkich podatników np. na religię w szkole i tutaj nie ma nikt wyboru. Tak samo jak 2 mld na TVPis... można co najwyżej nie płacić podatków w Polsce co nie jest takie
  • Odpowiedz

@tomek_27: frajerów się goli, ciemne wieśniaki nigdy się nie nauczą...
  • Odpowiedz
@Kiemon69: kiedyś u ciotki na wsi byłem na mszy gdzie ksiądz podczas ogłoszeń parafialnych wymieniał nazwiska rodzin które BĘDĄ mu pomagać w żniwach (ofc za darmo ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
  • Odpowiedz
  • 1
@tomek_27
@ruok
@iredbox
@rzezol
Ludzie sami nalegają na to by ich czytać. U mnie jest tak, że można się podpisać łącznie z adresem i numerem buta, a można nic nie wpisać i po prostu dać.
Nie upatrywałbym w tym temacie winy duchowieństwa.
  • Odpowiedz