Wpis z mikrobloga

#laptopy #komputery #it #programista15k #programowanie #kiciochpyta #apple #macbook
Od października zaczynam studiować infe, zaczynam rozglądać sie powoli za lapkiem (koniecznie lapek, nie stacjonarka). Budżet mysle, ze do 4k, ewentualnie lekko powyżej. Mocno nastawiłem sie na nowego MacBooka air. Obawiam sie, ze jednak studia i sprzet od Apple nie beda isc ze soba w parze, a zalezy mi jednak na bezproblemowym korzystaniu ze wszystkich programów na studiach. Co o tym sądzicie? Co polecacie z windowsem do 4k.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rand0mized: pracownicy największych firm programistycznych takich jak Google czy Twitter używają MacBooków do pracy, a Ty twierdzisz, że możesz mieć problem na studiach informatycznych w Polsce?
  • Odpowiedz
@rand0mized: macbook air to chyba do podstawowego przeglądania stron internetowych i pisania dokumentów. Rok temu w pracy zajeżdżałem macbooka pro z 32gb ramu mając odpalone jakiegoś kubernetesa + edytor i wentylatory potrafiły odlatywać w kosmos. Kup zwykłego lapka bo w programie nauczania teraz jest c# czy inne windowsowe rzeczy, to przynajmniej z konfiguracją nie będziesz sie bawić.
  • Odpowiedz
@rand0mized: studiuje informatykę, od października 3 rok. Używam tylko macbooka i macos, do tej pory nie miałem większych problemów. Większość programów ma wersję natywne, jak nie to jest Pararells / Virtual box
  • Odpowiedz
@rand0mized: co prawda telekomunikacja here, ale żebyś się nie zdziwił jak na studiach Ci wylecą z jakimś archaicznym programem z 2001 roku do projektowania anten ( ͡° ͜ʖ ͡°), który musisz odpalać na wirtualce, albo kombinować jak koń pod górę. Mam acera swift 5 z i5-8265U. Te nowsze swifty zmieszczą się na pewno w twoim budżecie, a polecam bo są super, jakość wykonania git, lżejsze od
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
pracownicy największych firm programistycznych takich jak Google czy Twitter używają MacBooków do pracy, a Ty twierdzisz, że możesz mieć problem na studiach informatycznych w Polsce?

@jabl: no jak dla mnie studia informatyczne nijak mają się do pracy programisty. Owszem, jak robisz samodzielny projekt-aplikacje, to jak najbardziej wystarczy bo możesz wybrać narzędzia. Jednak jestem niemal pewien, że dostaniesz jakiś dziwny soft który działa tylko pod windowsem. Czasem jest to soft który
  • Odpowiedz
@jabl: porównujesz prace w najlepiej rozwiniętych technologicznie firmach na świecie do studiowania na PL uczelni? Te firmy większość softu mają już zmigrowane do clouda a polska uczelnia opiera się na Windows Server.
  • Odpowiedz