Aktywne Wpisy
#igrzyskabebzonow v5 zapisy startuja wlasnie teraz
a same igrzyska za tydzien dokadnie, czyli w poniedzialek wielkanocny
osoby chcace wystartowac musza wpisac sie w tym wpisie i napisac "rozumiem i akceptuje regulamin"
bez
a same igrzyska za tydzien dokadnie, czyli w poniedzialek wielkanocny
osoby chcace wystartowac musza wpisac sie w tym wpisie i napisac "rozumiem i akceptuje regulamin"
bez

Krupier +24
Z cyklu znaleziska z działki - kawałek torów gładszych. #pdk Cienżki. Z dziurkom. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po co? Tego już chyba się nie dowiem. Może się kiedyś przyda. W każdym bądź razie taką mam nadzieję bynajmniej.
#ogrodnictwo #dzialka #rod #szczecin
Po co? Tego już chyba się nie dowiem. Może się kiedyś przyda. W każdym bądź razie taką mam nadzieję bynajmniej.
#ogrodnictwo #dzialka #rod #szczecin
źródło: 1000036846
Pobierz

Zawodowo jestem hardcore-coderem C++ , i od zawsze uważałem, że webdev jest przereklamowany. No ale w tyle nie można być, więc chcę to w końcu ogarnąć. Ostatni raz miałem romans z HTML'em na studiach w podstawowej formie bo mnie to nie interesowało, CSS to czarna magia.
A zatem po kolei:
1) Najsensowniejszy kurs HTML5 i CSS3 jaki polecacie? (po angielsku lub po polsku)
2) Dobre źródła na temat designu (niekoenicznie graficznego, ale ogólnie jak powinno się pisac, standardy proejktowe itd) - książka lub link?
3) Zależy mi na tworzeniu responsywnego designu - jakimi bibliotekami/frameworkami powinienem się zainteresować?
4) Właściwy język od strony serwera - znam C/C++ ( #cpp ) (9/10), C# ( #csharp ) (7/10), #python (6.5/10), #java ze względu na znajomość C-podobnych języków jestem w stanie sobie przyswoić. Co polecacie? Ja wiem, że to jest dobre pytanie na flame, ale nie wiem za co się wziąć:
- #php do mnie nie przemawia, bo mam wrażenie, że panuje tam za duża wolna amerykanka (ale może umiecie mnie do tego jakoś przekonać - jakiś konkretny framework?)
- Ze względu na znajomość Pythona, zainteresowało mnie #django , ale nie wiem jak wygląda w praktyce programowanie w tym, przyjemne? O co rozbija się największy ból d--y tutaj? (jeśli jest jakiś?) jak z wydajnością?
- Jak to wygląda w porównaniu z #ruby #rails ? Widzę, że język podobny do pythona, chętnie się nauczę czegoś nowego
- ASP - grube nie (hosting na windowsie mnie boli)
- Java? nie wiem nic na ten temat
#programowanie #pytanie #kiciochpyta #devpytania #pytaniedoeksperta
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Drafty/dokumentacji od W3C to i tak podstawa.
Ruby+Rails jest dobry to szybkich i niewielkich projektów - dość intuicyjny, zwięzły, konwencja nad konfigracją. Są tutorial pokazujące jak w 30 miinut stworzysz działającą stronę z formularzami, obsługą DB itp.
edit : mam na myśli php* z książki i kursów online ? / * bądź inny język
jak do php się nie chcesz przekonać to nie będę Cię przekonywał, ale mam nadzieję, że wiesz o tym, że większość hejtu bierze się z czasów wersji 4, która na dobrą sprawę nie była obiektowa. nie mniej jednak masz rację, w czystym php nikt
@Ragnarokk: a jak ze skalowalnością w praktyce? Wykop w Ruby miałby sens?
@entrop: o #javascript mi chodziło w punkcie trzecim, źle się wyraziłem. Właśnie czysty PHP mnie nie przekonuje, dlatego pytałem o frameworki. Ogólnie o zaletach tych frameworków moge sobie poczytać na stronach projektów, ale chciałbym wiedzieć bardziej coś o wadach w zależności od
Twitter przez bardzo długi czas był w Railsach, a teraz jak wyszło Ruby 2.0 i Railsy 4.0 ponoć sytuacja się poprawiła. Aczkolwiek skalowalność raczej silną stronę Railsów nie jest - lepiej się raczej sprawdza przy małych i szybko tworzonych serwisach.