Wpis z mikrobloga

Mireczki od #webdev , nie chcę wszczynać flame'a, ale potrzebuję rady.

Zawodowo jestem hardcore-coderem C++ , i od zawsze uważałem, że webdev jest przereklamowany. No ale w tyle nie można być, więc chcę to w końcu ogarnąć. Ostatni raz miałem romans z HTML'em na studiach w podstawowej formie bo mnie to nie interesowało, CSS to czarna magia.

A zatem po kolei:

1) Najsensowniejszy kurs HTML5 i CSS3 jaki polecacie? (po angielsku lub po polsku)

2) Dobre źródła na temat designu (niekoenicznie graficznego, ale ogólnie jak powinno się pisac, standardy proejktowe itd) - książka lub link?

3) Zależy mi na tworzeniu responsywnego designu - jakimi bibliotekami/frameworkami powinienem się zainteresować?

4) Właściwy język od strony serwera - znam C/C++ ( #cpp ) (9/10), C# ( #csharp ) (7/10), #python (6.5/10), #java ze względu na znajomość C-podobnych języków jestem w stanie sobie przyswoić. Co polecacie? Ja wiem, że to jest dobre pytanie na flame, ale nie wiem za co się wziąć:

- #php do mnie nie przemawia, bo mam wrażenie, że panuje tam za duża wolna amerykanka (ale może umiecie mnie do tego jakoś przekonać - jakiś konkretny framework?)

- Ze względu na znajomość Pythona, zainteresowało mnie #django , ale nie wiem jak wygląda w praktyce programowanie w tym, przyjemne? O co rozbija się największy ból d--y tutaj? (jeśli jest jakiś?) jak z wydajnością?

- Jak to wygląda w porównaniu z #ruby #rails ? Widzę, że język podobny do pythona, chętnie się nauczę czegoś nowego

- ASP - grube nie (hosting na windowsie mnie boli)

- Java? nie wiem nic na ten temat

#programowanie #pytanie #kiciochpyta #devpytania #pytaniedoeksperta
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gorfag:

Ruby+Rails jest dobry to szybkich i niewielkich projektów - dość intuicyjny, zwięzły, konwencja nad konfigracją. Są tutorial pokazujące jak w 30 miinut stworzysz działającą stronę z formularzami, obsługą DB itp.
  • Odpowiedz
@gorfag: zapomniałeś o #javascript, bez którego daleko nie zajedziesz. tutaj niepodzielnie rządzi biblioteka jQuery. na samym jsie też możesz budować backend takim np. node.js

jak do php się nie chcesz przekonać to nie będę Cię przekonywał, ale mam nadzieję, że wiesz o tym, że większość hejtu bierze się z czasów wersji 4, która na dobrą sprawę nie była obiektowa. nie mniej jednak masz rację, w czystym php nikt
  • Odpowiedz
@JareQ: Dzięki, od czego uzależniłbys użycie jednego z tych dwóch?

@Ragnarokk: a jak ze skalowalnością w praktyce? Wykop w Ruby miałby sens?

@entrop: o #javascript mi chodziło w punkcie trzecim, źle się wyraziłem. Właśnie czysty PHP mnie nie przekonuje, dlatego pytałem o frameworki. Ogólnie o zaletach tych frameworków moge sobie poczytać na stronach projektów, ale chciałbym wiedzieć bardziej coś o wadach w zależności od
  • Odpowiedz
@gorfag:

Twitter przez bardzo długi czas był w Railsach, a teraz jak wyszło Ruby 2.0 i Railsy 4.0 ponoć sytuacja się poprawiła. Aczkolwiek skalowalność raczej silną stronę Railsów nie jest - lepiej się raczej sprawdza przy małych i szybko tworzonych serwisach.
  • Odpowiedz