Wpis z mikrobloga

Czy jest tu jakiś mistrz #photoshop albo #grafika #grafikakomputerowa?
Mam wzór bezszwowy, kwadracik o wymiarach np 15x15 cm. Bezszwowy czyli jak go powielę i złączę dowolną krawędzią to stworzy większy obraz.
Chciałbym najłatwiejszym sposobem zrobić tak, że tworzę nowy dokument np 50x50cm i zapełniam go tym wzorkiem, jednak zachowując jego proporcje, nie zmieniając rozmiaru motywu. W domyśle więc wzorek powinien się powielić i właśnie łączyć krawędziami. Ktoś pomoże?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Logytaze: Ja o gruszce, ty o pietruszce. Ja nie chcę się uczyć robić bezszwowych wzorów a wypełnić takowymi dokument bez zmiany jego proporcji.
  • Odpowiedz
@Artic: robisz akcję, która otwiera każdy ze wzorków, zaznacza wszystko (Ctrl+A), definiuje nowy pattern (Edit->Define Pattern). Potem po utworzeniu nowego dokumentu dodajesz nową warstwę koloru i w stylach warstwy ustawiasz wypełnienie wzorem (Create ne fill or adjustment layer -> Solid color -> Layer Style -> Pattern overlay). W ten sposób zawsze zachowasz proporcje wzoru i będzie on zawsze wypełniał cały dokument.
  • Odpowiedz
@kajtom: Dzięki za pomysł. Niestety jak dodaję na warstwie zdefiniowany wzorek to wypełnia cały dokument swoim rozmiarem. Wzorek jest kwadratem o boku 22 cm. Otwieram dokument, daję mu rozmiar 56 cm bo taki potrzebuję i wzorek powiększa się do nowego obszaru czyli ponad dwukrotnie.
Jakiś pomysł?
  • Odpowiedz