Wpis z mikrobloga

#raspberrypi #docker

Mam taki mega głupi problem. Postawiłem sobie na malinie dockera i zainstalowałem Portainter. Pobrałem dla testu obraz Wordpress, wszystko się ładnie zainstalowało a kontener działa. Teraz głupie pytanie: jak mogę dostać się do tego obrazu z poziomu przeglądarki. Próbuję ipmaliny:5695 (to port który ustawiłem w konfiguracji obrazu w Portainter) ale za każdym razem mam błąd wczytywania strony.
  • 9
Próbuję ipmaliny:5695 (to port który ustawiłem w konfiguracji obrazu w Portainter)

@mikra25: musisz zrobić jeszcze mapowanie portu z maliny do z portu w kontenerze bo normalnie kontener jest izolowany sieciowo.
@Kryspin013: Udało mi się właśnie :) Jeszcze jedno pytanie, tez pewnie z cyklu głupich. Jak mam działający kontener i chce sobie edytować pliki żeby np. dorzucić jakiś skrypt PHP do Wordpressa to muszę grzebać w /var/lib/docker/volumes czy jakoś inaczej?
Jak mam działający kontener i chce sobie edytować pliki żeby np. dorzucić jakiś skrypt PHP do Wordpressa to muszę grzebać w /var/lib/docker/volumes czy jakoś inaczej?

@mikra25: W przypadku dockera jest takie założenie, że wszystkie pliki dostarczysz kontenerowi przed jego uruchomieniem w postaci obrazu. Kontenery są ulotne. W tym wypadku np ubijesz kontener przebudujesz obraz i uruchomisz ponownie.

Jak chcesz kontenery działające bardziej jak systemy operacyjne w maszynie wirtualnej to powinieneś się
cmsów gdzie tak naprawdę pliki obrazu stanowią tylko bazę do budowy aplikacji?

@mikra25: aplikację się wciela w obraz. Piszesz dockerfile do którego dodajesz swoje pliki a później uruchamiasz swoj kod zgodnie z założeniami dockera i bezpieczeństwa.

Bo chodzi mi dokładnie o to gdzie szukać plików które mam zamontowane jako

@mikra25: Jak masz jakieś pliki statyczne, które chcesz przekazać z hosta do kontenera to się do tego volumen stosuje. Albo w
Dzięki wielkie za odpowiedzi, widzę, że czeka mnie jeszcze dużo zabawy

@mikra25: to zależy w co chcesz iść. Jak jakieś kubernetesy czy coś to musisz się przestawić na myślenie, że twoje kontenery mają być bezobsługowe.

Jak dla siebie robisz dla zabawy to po prostu tylko sobie ogarnąć, że to co ma być zapamiętane powinno być wystawione jako wolumen. Jeśli chcesz robić elegancko to kody aplikacji nie powinny być raczej wystawiane przez