Aktywne Wpisy
ash996 +3
hej, jestem dziewczyną i zainteresowałam się waszym środowiskiem przez książkę herzyk i obserwowanie tego threadu, w przeszłości miałam okazję słuchać sporo contentu od healthygamergg na temat samotności mezczyzn i wyizolowania społecznego. zdaje sobie sprawe z tego, jak powierzchowne i interesowne relacje są dzisiaj i z tego powodu się zastanawiam - co moge zrobić jako osoba chcąca jakieś zmiany w tym kierunku? szczególnie jeśli chodzi o wasze środowisko. mam dość polaryzacji kobiet i
jmuhha +35
I komu to przeszkadzało ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Mam taki mega głupi problem. Postawiłem sobie na malinie dockera i zainstalowałem Portainter. Pobrałem dla testu obraz Wordpress, wszystko się ładnie zainstalowało a kontener działa. Teraz głupie pytanie: jak mogę dostać się do tego obrazu z poziomu przeglądarki. Próbuję ipmaliny:5695 (to port który ustawiłem w konfiguracji obrazu w Portainter) ale za każdym razem mam błąd wczytywania strony.
@mikra25: musisz zrobić jeszcze mapowanie portu z maliny do z portu w kontenerze bo normalnie kontener jest izolowany sieciowo.
@mikra25: W przypadku dockera jest takie założenie, że wszystkie pliki dostarczysz kontenerowi przed jego uruchomieniem w postaci obrazu. Kontenery są ulotne. W tym wypadku np ubijesz kontener przebudujesz obraz i uruchomisz ponownie.
Jak chcesz kontenery działające bardziej jak systemy operacyjne w maszynie wirtualnej to powinieneś się
@mikra25: aplikację się wciela w obraz. Piszesz dockerfile do którego dodajesz swoje pliki a później uruchamiasz swoj kod zgodnie z założeniami dockera i bezpieczeństwa.
@mikra25: Jak masz jakieś pliki statyczne, które chcesz przekazać z hosta do kontenera to się do tego volumen stosuje. Albo w
@mikra25: to zależy w co chcesz iść. Jak jakieś kubernetesy czy coś to musisz się przestawić na myślenie, że twoje kontenery mają być bezobsługowe.
Jak dla siebie robisz dla zabawy to po prostu tylko sobie ogarnąć, że to co ma być zapamiętane powinno być wystawione jako wolumen. Jeśli chcesz robić elegancko to kody aplikacji nie powinny być raczej wystawiane przez