Aktywne Wpisy
pieknylowca +577
W Polsce to super bulwersujące zachowanie oczekiwać od kogoś żeby mówił po polsku ew angielsku. W Polsce przybysze powinni moc porozumiewać się w swoich ojczystych językach a głupie polaczki powinny skakać wokół nich i się uczyć bo im więcej języków znasz tym bardziej jesteś europejski. Tymczasem we Francji są ci w stanie wprost powiedzieć że jesteś we Francji i masz mówić po francusku i nikt nie będzie się nawet starał rozmawiać z
Jestem tak zwanym gniazdownikiem. Tzn. mieszkam z rodzicami i odkładam sobie pieniądze i inwestuję. Już 3 lata temu miałem tyle uzbierane środków, że mogłem kupić mieszkanie za gotówkę, ale zawsze jak docierało do mnie, że muszę wydać taką ogromną sumę pieniędzy, na którą tak ciężko tyrałem na coś tak żałosnego, skrajnie przewartościowanego jak jakaś klitka z betonu to ogarniało mnie uczucie bezsilności, rozpaczy i beznadziejności.
Tyle lat pracy, odmawiania sobie wszystkich przyjemności, nauki, starania się ma pójść na kupienie takiego g....
To jest chore, a jeszcze bezczelnie ludzie od narracji wzrostowej mówią, że to jest zdrowe, konieczne i normalne. Kawał jepanego betonu, a właściwie to w tym deweloperskim budownictwie już kartonu za tyle lat cierpienia i wytrwałości.
My
Tyle lat pracy, odmawiania sobie wszystkich przyjemności, nauki, starania się ma pójść na kupienie takiego g....
To jest chore, a jeszcze bezczelnie ludzie od narracji wzrostowej mówią, że to jest zdrowe, konieczne i normalne. Kawał jepanego betonu, a właściwie to w tym deweloperskim budownictwie już kartonu za tyle lat cierpienia i wytrwałości.
My
Wołowina, olej, ocet, (maggi lub sos sojowy ciemny plus lubczyk, lub sos worcestershire, co tam wolicie) sól, pieprz, dużo pieprzu, jajko, surowa cebula. Czasami dodaję wody z ogórków, nie same ogórki. Z chlebkiem oczywiście ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem #keto #arinkaofood
Tylko sól, pieprz, olej, jajko.
#bojowkaczystegotataru
@Zkropkao_Na a jak to powinno być? Siekany czy mielony w maszynce? Bo słyszałem że ten pierwszy prawilniejszy jest
Komentarz usunięty przez autora
@scaryguyy: Zależy od mięsa i preferencji. Ligawa czy inne twardsze części udźca lepiej zmielić bo zbyt grubo posiekane będą zbyt twarde do jedzenia na surowo (no chyba że ktoś tak drobno posieka jak by to wyszło przy mieleniu - tylko wtedy jaki sens siekać). Polędwica natomiast jest na tyle delikatna że powinna być
A whisky z lodem to jest kuriozum bo jak ktoś nie lubi whisky to niech nie pije skoro rozcieńcza albo znajdzie taka mniej wyrazista ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@JimNH777: na głowę upadłeś? Przecież whisky, i to te najlepsze bardzo często pije się rozcieńczone wodą. Zwłaszcza w Szkocji czy Anglii. Woda pomaga lepiej wydobyć smak i w zależności od ilości czy temperatury może bardzo pozytywnie na niego wpłynąć lub wydobyć bardziej ukryte aromaty. Upieranie się na picie totalnie czystej whisky to absurd idiotów definiujących Swoją męskość przez stopień wykrzywienia ryja od alkoholu. Nie ma nic złego w rozcieńczaniu whisky, i nawet osoby które wolą czystą a znają się na whisky w większości nie widzą w tym nic złego.
A od kiedy to do tatara nie można dodawać sosu rybnego, worcestera albo octu (a sos sojowy będzie pełnił podobną funkcję do wcześniej wspomnianych)? Już Escoffier w klasycznym przepisie uwzględniał anchovis i kapary w zalewie octowej. Te dodatki jak najbardziej pasują i poprawiają danie.
Śmietana w carbonarze jest bezsensu bo zwyczajnie jest zbędna, poprawnie wykonany sos będzie wystarczająco kremowy na samych jajkach i tłuszczu. Ale wielu kucharzy, także włoskich, ją dodaje ponieważ dzięki śmietanie sos ma dłużej optymalną konsystencję co
Np w wielu knajpach masz całe show z siekaniem tatara - fajna sprawa, polecanko.
@Kowixx: dla mnie niech każdy sobie je jak chce, ale #bojowkaczystegotataru czuwa. Ba, poza wołowym uwielbiam np tatar ze śledzia <3
@wogx: grzybki marynowane, cebulka