Aktywne Wpisy
sub +215
#rozdajo gry o piciu eliksirów!
Cześć mirki,
Z okazji re-launchu sklepu i premiery polskiej wersji gry, rozdajemy 3x Za Mało Many: Edycja Arcymaga :)
Za
Cześć mirki,
Z okazji re-launchu sklepu i premiery polskiej wersji gry, rozdajemy 3x Za Mało Many: Edycja Arcymaga :)
Za
Tak ciągle czytam o tym jakie to mieszkania są drogie, że młodych nie stać na mieszkanie, że tragiczna sytuacja itd.
No i generalnie ciężko się nie zgodzić, ale wiele osób popełnia podstawy problem poznawczy - mieszkania są ciężko osiągalne ale w dużych miastach, dlaczego Anetka zarabiająca 6tys. netto musi żyć w takiej Warszawie czy Krakowie? Dlaczego nie może się przenieść do powiatowego ~50k mieszkańców, pewnie straci ten tysiąc netto, ale za to zyska 2x tańsze mieszkania i w finalnym rozrachunku będzie ją stać na kredyt na mieszkanie. No pomijam fakt, że te kredyty to lichwa w białych rękawiczkach poprzez stopy procentowe i masywny dodruk pieniądza.
Musicie zrozumieć, że miasta takie jak Warszawa, Wrocław, Kraków, Katowice czy Gdańsk są dla osób, które zarabiają 15tys. netto i więcej, albo przynajmniej po 8tys. będąc w związku z partnerem/partnerką, co pozwoli im na rozbicie kosztów kredytu na 2 osoby i takich ludzi stać na mieszkanie.
Problemem nie są same wywindowane ceny nieruchomości, a silna centralizacja kraju, to nie dzieje się tylko w Polsce, dzieje się zarówno w Hiszpanii czy Portugalii. Nic dziwnego, że mieszkania kosztują po 18tys/m2 jak wszyscy prą do największych miast jakby się mieli zaraz zesrać.
No i generalnie ciężko się nie zgodzić, ale wiele osób popełnia podstawy problem poznawczy - mieszkania są ciężko osiągalne ale w dużych miastach, dlaczego Anetka zarabiająca 6tys. netto musi żyć w takiej Warszawie czy Krakowie? Dlaczego nie może się przenieść do powiatowego ~50k mieszkańców, pewnie straci ten tysiąc netto, ale za to zyska 2x tańsze mieszkania i w finalnym rozrachunku będzie ją stać na kredyt na mieszkanie. No pomijam fakt, że te kredyty to lichwa w białych rękawiczkach poprzez stopy procentowe i masywny dodruk pieniądza.
Musicie zrozumieć, że miasta takie jak Warszawa, Wrocław, Kraków, Katowice czy Gdańsk są dla osób, które zarabiają 15tys. netto i więcej, albo przynajmniej po 8tys. będąc w związku z partnerem/partnerką, co pozwoli im na rozbicie kosztów kredytu na 2 osoby i takich ludzi stać na mieszkanie.
Problemem nie są same wywindowane ceny nieruchomości, a silna centralizacja kraju, to nie dzieje się tylko w Polsce, dzieje się zarówno w Hiszpanii czy Portugalii. Nic dziwnego, że mieszkania kosztują po 18tys/m2 jak wszyscy prą do największych miast jakby się mieli zaraz zesrać.
Wołowina, olej, ocet, (maggi lub sos sojowy ciemny plus lubczyk, lub sos worcestershire, co tam wolicie) sól, pieprz, dużo pieprzu, jajko, surowa cebula. Czasami dodaję wody z ogórków, nie same ogórki. Z chlebkiem oczywiście ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem #keto #arinkaofood
Tylko sól, pieprz, olej, jajko.
#bojowkaczystegotataru
@Zkropkao_Na a jak to powinno być? Siekany czy mielony w maszynce? Bo słyszałem że ten pierwszy prawilniejszy jest
Komentarz usunięty przez autora
@scaryguyy: Zależy od mięsa i preferencji. Ligawa czy inne twardsze części udźca lepiej zmielić bo zbyt grubo posiekane będą zbyt twarde do jedzenia na surowo (no chyba że ktoś tak drobno posieka jak by to wyszło przy mieleniu - tylko wtedy jaki sens siekać). Polędwica natomiast jest na tyle delikatna że powinna być
A w----y z lodem to jest kuriozum bo jak ktoś nie lubi w----y to niech nie pije skoro rozcieńcza albo znajdzie taka mniej wyrazista ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@JimNH777: na głowę upadłeś? Przecież w----y, i to te najlepsze bardzo często pije się rozcieńczone wodą. Zwłaszcza w Szkocji czy Anglii. Woda pomaga lepiej wydobyć smak i w zależności od ilości czy temperatury może bardzo pozytywnie na niego wpłynąć lub wydobyć bardziej ukryte aromaty. Upieranie się na picie totalnie czystej w----y to absurd idiotów definiujących Swoją męskość przez stopień wykrzywienia ryja od alkoholu. Nie ma nic złego w rozcieńczaniu w----y, i nawet osoby które wolą czystą a znają się na w----y w większości nie widzą w tym nic złego.
A od kiedy to do tatara nie można dodawać sosu rybnego, worcestera albo octu (a sos sojowy będzie pełnił podobną funkcję do wcześniej wspomnianych)? Już Escoffier w klasycznym przepisie uwzględniał anchovis i kapary w zalewie octowej. Te dodatki jak najbardziej pasują i poprawiają danie.
Śmietana w carbonarze jest bezsensu bo zwyczajnie jest zbędna, poprawnie wykonany sos będzie wystarczająco kremowy na samych jajkach i tłuszczu. Ale wielu kucharzy, także włoskich, ją dodaje ponieważ dzięki śmietanie sos ma dłużej optymalną konsystencję co
Np w wielu knajpach masz całe show z siekaniem tatara - fajna sprawa, polecanko.
@Kowixx: dla mnie niech każdy sobie je jak chce, ale #bojowkaczystegotataru czuwa. Ba, poza wołowym uwielbiam np tatar ze śledzia <3
@wogx: grzybki marynowane, cebulka