Wpis z mikrobloga

To jest, proszę państwa, kiszony ARBUZ. Jeśli chcesz wiedzieć jak smakuje, to zaplusuj komentarz. Zawołam za miesiąc kiedy otworzę, a może ktoś zrobi ze mną eksperyment i się wymienimy doświadczeniami? Ktoś już próbował i powie czy dobre?
Przepis dostałam od koleżanki z Kazachstanu. Wrzucam poniżej:

Lepiej wziąć niezbyt dojrzałego arbuza.

Marynata do jednego trzylitrowego szklanego słoika:

~ 1,6 litra wody

1 łyżka soli

2 łyżki cukru

2 łyżki octu

2 ziarna czarnego pieprzu

Aby przygotować marynatę, wymieszaj wszystko oprócz octu, zagotuj.

Odciąć skórkę, wyjąć pestki, pokroić na kawałki (~5 cm), włożyć do wysterylizowanego słoika, zalać wrzącą marynatą. Odstawić na 15 minut, następnie odcedzić marynatę i ponownie zagotować. Wlać ponownie do słoika, dodać ocet. Zamknij pokrywką. Odwróć do góry nogami, zawiń ręcznikiem i pozostaw na 2 dni, aż całkowicie ostygnie. Lepiej umieścić w garnku albo innym pojemniku, na wypadek gdyby eksplodowały.

Arbuzy są gotowe po 30 dniach.


P.S. bardzo polecam kiszone marchewki w plastrach, prawie zdeklasowały u mnie ogórasy. Używam przyprawy prymat do kwaszonych ogórków (suszony koper, czosnek i chrzan) bo bardzo przyspiesza wszystko i jest smaczne, zalewam tylko gorącą wodą 2 łyżki soli na litr. Pycha

#gotujzwykopem #kiszonki #arbuz #gotowanie #przetwory #ciekawostkikulinarne
Pobierz xhxhx - To jest, proszę państwa, kiszony ARBUZ. Jeśli chcesz wiedzieć jak smakuje, to...
źródło: comment_1627667574JJD4lCG0x6SCicijAA8BEq.jpg
  • 51
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@xhxhx: jadłem taki arbuz. Ma bardzo ciekawy smak, trochę jak ogórki, ale konsystencja typowo arbuzowa (nie robi się kapeć). Jadłem go kiedyś na balu utrzymanym w stylu wietnamskim, więc nie wiem czy był przygotowany w ten sam sposób co twój
@xhxhx: jadłem takie arbuzy. W Poznaniu jest sklep ukraiński i tam można dostać kiszone arbuzy. Są spoko, jak położyłem na chleb to przypominało to w smaku jak bym jadł chelb z kotletem schabowym :V
@madstorm słuszna uwaga, prawdziwe i najzdrowsze kiszenie to fermentacja beztlenowa w wodzie i soli, bez dodatku octu,

A fermentacja tlenowa istnieje? Czy to nie nazywa się przypadkiem gnicie? ( ͡º ͜ʖ͡º) Ogólnie to gotowanie wody i dodawanie octu nie ma sensu, bo hamuje proces fermentacji.