Wpis z mikrobloga

#programowanie #wordpress

W ile idzie się nauczyć WordPressa?

Zamiast rzucać się na głęboką wodę czyli junior front-end dev i pisanie apek webowych (jeszcze mam sporo do nauki) wolałbym na początek znaleźć pracę jako klepacz stronek tylko, że w każdym ogłoszeniu wymagają Wordpressa.

Inb4
Tak, wiem że jedno z drugim nie ma nic wspólnego ale byłaby to pierwsza praca w IT i jakikolwiek exp.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W ile idzie się nauczyć WordPressa?

@xmadesio: Zależy co masz na myśli. Żeby się nauczyć WordPress musisz znać HTML, JS,CSS i PHP. Resztę masz w codex.wordpress.org
Jeśli chcesz być kolejnym typkiem co nie potrafi w zasadzie nic oprócz używania gotowców i robienia syfu pluginami i wizualnymi edytorami to wystarczy umieć czytać, pisać i klikać w przyciski jak małpka.
  • Odpowiedz
@xmadesio: aż tak nie potrzebujesz. Jak zamierzasz klepać szablony to w zupełności podstawa wystarczy, sam pracowałem w wordpressie ponad rok a nie mogę powiedzieć że potrafię PHP ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Gorzej jeśli będziesz chciał pisać pluginy, to raczej PHP się bardziej przyda.
  • Odpowiedz
@xmadesio: i jak coś będziesz chciał dopisać / zrobić to na najpierw sprawdź na codex.wordpress.org czy nie ma bo intensje duże prawdopodobieństwo ze już i nie ma sensu tworzenia koła na nowo
  • Odpowiedz