Aktywne Wpisy

bartlomiej_rakowski +773
Noo i to by było na tyle z dzisiejszych testów xD Sorry, że Was zawiodłem Szanowne Państwo, kochani moi. Zapytałem obsługę co jest pięć i powiedzieli, że dziś lepiej tego nie robić (uprzedziłem, że mam 3 wory butelek) bo sami jeszcze nie wiedzą i mają wytycznych jak postępować z butelkami bez znaku kaucji i dlatego też realizacja bonów jest utrudniona (naklejona kartka pic rel) - czyli pokrywa się to z tym co
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
bartlomiej_rakowski +269
Update wpisu. Ja już załadowany po dach, cały tył z*!£%&$y butelkami wzdłuż i wszerz xD Około 21 odjazd.
#kaucja #systemkaucyjny #butelki #butelkizwrotne #butelkipet
#kaucja #systemkaucyjny #butelki #butelkizwrotne #butelkipet
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Czy koty #calico przysłużyły się ludzkości?
Owszem! Dzięki ich unikalnemu genomowi udało się odkryć kilka naukowych ciekawostek o różnicach pomiędzy płciami ssaków.
W skrócie, dzięki calico odkryto, że ze względu na to iż chromosom płciowy X (samice - XX) przenosi dużo więcej informacji niż Y (samce - XY), potrzebny jest mechanizm korygujący ich ilość. Kompensacja polega na dezaktywacji jednego z chromosomów X na wczesnym etapie rozwoju w każdej komórce. Ten dezaktywowany chromosom u ssaków jest znany jako ciało Barra. Pod mikroskopem ciało Barra można zaobserwować w jądrze komórkowym. Większość genów w dezaktywowanym chromosomie X jest wyciszana przez hipermetylację DNA, co stanowi przykład dziedziczenia epigenetycznego. W linii zarodkowej inaktywowany chromosom X ulega reaktywacji podczas oogenezy (tworzenia się komórek jajowych).
Szczegółowo, po angielsku można przeczytać tutaj: https://www.nature.com/scitable/blog/student-voices/x_chromosome_inactivation_in_the/
#koty #ciekawostki
źródło: comment_1627393425ovlI1zojI2rOz96PTy9obH.jpg
Pobierz@kostniczka, @Nowa-ja, @Grzesiek_astronaut, @miniCZOLG, @Zmorka, @qbicone, @PiterCK, @LeVentLeCri, @Volan, @choramuchomora, @ekonobrocka, @sorek, @Psycho_patka1, @jenerau, @bielik1922, @przecietny, @Amplifed
źródło: comment_1627393706hwIZmMV15N7FjhsKcFXNzZ.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
źródło: comment_1627394116lB08bCmfrTmSnCmL7COM5s.jpg
Pobierzźródło: comment_1627395386PGSR1lquRvkOditqJZjNSr.jpg
Pobierzźródło: comment_1627402405ptaKRixFQK8elkjneWKkZK.jpg
Pobierzźródło: comment_1627402795nXdeZkElZ23xcYhvWFge64.jpg
Pobierzźródło: comment_1627402813I3YNLgKCaCtW3ULwLzlBwG.jpg
Pobierzźródło: comment_16274076578dfN9zk6Q8PIZwtTJR2OzI.jpg
Pobierz@xhxhx: mam wrażenie, że przeczytał pan jedynie przeglądówki sprzed piętnastu lat, a i to pobieżnie. Czy pan w ogóle odróżnia metylację DNA od metylacji histonów?
@Ipsy: Panie docencie... ja... ja...