Wpis z mikrobloga

Chciałem zainstalować linuxa na starym laptopie żeby używać go jako przystawkę do telewizora. W skrócie: laptop używany tylko do netflixa, nic więcej. Spytałem na wykopie, który system najlżejszy do tego typu zadania, bo laptop dość leciwy. No to Były propozycje archa, xubuntu, lubuntu i inne. Postawiłem na lubuntu, bo same dobre opinie przeczytałem. No i się zaczęło:

Zainstalowałem linuxa:
1. Najpierw powalczyłem ze sterownikami od grafiki, bo nie chciał wykryć niczego co pod port HDMI podepnę. Ok, udało się.
2. Odpalam firefoxa i nie działa netflix, wyskakuje jakiś kod błędu. Dobra szukam po forach o co chodzi i wyszło że trzeba aktywować w ustawieniach przeglądarki "oglądanie treści licencjonowanych DRM". Aktywowałem więc.
3. Wyczyszczenie firefoxa i uruchomienie netflix jeszcze raz. Loguję się, próbuję odpalić film - kolejny błąd: tym razem na forach wyczytałem, że trzeba zainstalować/zaktualizować plugin Widevine - no ok, zrobiłem to, wyczyściłem cookies jeszcze raz dla pewności
4. Trzecia próba. Odpalam netflixa, loguję się - błąd XDDD tym razem kod błędu mówiący, że mam nieaktualną wersję firefoxa. Sprawdzam jaką mam wersję - najnowszą (90.0.1) XD. Pobrałem starszą wersję dla sprawdzenia - ten sam błąd.
5. Instaluję chromium (bo wydawało się łatwiej i szybciej) to się byl problem z pluginem Widevine, nie dało się zaktualizować i pokazywało wersję 0.0 cały czas.
6. Postanowiłem nie tracić czasu (xD) i zainstalowałem Google Chrome. Kolejny raz: "Your browser is out of date" mimo najnowszej wersji przeglądarki.
Poddałem się

Zainstalowałem windows 10:
1. Zainstalowałem system (instalował się 2-3 razy dłużej niż lubuntu, a stary hdd w tym nie pomagał)
2. Odpaliłem netflixa w Edge i wszystko działa od buta XDDD

Kolejny raz #bekazlinuksiarzy no i trochę beka ze mnie bo najlepiej wyszłoby sprzedać tego lapka w lombardzie i kupić za to jakiegoś chromecasta czy innego mi boxa.

#komputery #linux #windows #windows10 #informatyka #heheszki #lubuntu
Spofity - Chciałem zainstalować linuxa na starym laptopie żeby używać go jako przysta...

źródło: comment_1626799009OCV2U6cxQVFLD0GDJSfMB5.jpg

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@koostosh: za 1, 2, 3, 5 winny jest linux za 4 i 6 netflix za to ze ua nie potrafi poprawnie odczytać. Skoro distro ubuntu relamowane są przez użytkowników jako te "najprzyjaźniejsze normalnemu użytkownikowi", a okazuje się że system nie posiada sterowników graficznych do Intel HD oraz przeglądarka posiada niedziałające pluginy to tak, winny jest linux.
  • Odpowiedz
system nie posiada sterowników graficznych do Intel HD

@Spofity: moge sie zalozyc o moje lewe jadro ze te sterowniki sa zbudowane w domyslnym kernelu i nie wiesz o czym piszesz.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Spofity: U mnie działa od kopa, zarówno na Ubuntu jak i na Manjaro. Może dlatego, że zainstalowałem kodeki non free? Nie wiem. Tak czy inaczej, za pierwszym razem, zaraz po instalacji systemu, włączam Firefoxa, loguję się do Netflixa i od razu jest pytanie, czy chcę wtyczkę videwine, bo jest tutaj potrzebna, pyk ok, przeładowanie strony, wszystko działa. Chromium czy inne dziwactwa, tak samo.

Sterowniki Intel HD działają nawet te otwarte,
  • Odpowiedz
Chciałem zainstalować linuxa na starym laptopie, żeby używać go jako przystawkę do telewizora.

Bo mi szkoda było na dynksa w sklepie.

walczyłem ze sterownikami od grafiki, bo nie chciał wykryć niczego co pod port HDMI

No
  • Odpowiedz