Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Siema może macie jakiś pomysł jak urozmaicić sobie jazdę na rowerze o trening? Ze względu na pracę oraz dodatkowe obowiązki mogę jeździć dopiero od 20 może trochę wcześniej. Śmigam sobie gravelem głównie asfalty tylko z pomiarem tętna oraz licznikiem. Czy można jakoś wrzucić coś tutaj czy jeździć jakieś sprinty itp na czas/dystans?
#rower #trening
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Rydzyk102: ja np. Jeżdżę bez większej napinki, jednak w każdą jazdę wpłata dwa trzy interwały. U mnie to działa dobrze i widzę poprawę.

Jeśli masz pas HR to też możesz poczytać w jakich strefach jeździć i można tego się trzymać podczas wycieczki.

U mnie nie sprawdza się w ogóle założenie że wychodzę na trening. Po takim myśleniu najczęściej zostaje na kanapie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Rydzyk102: trening z samym tętnem ma taką wadę, że tętno zależy od dnia. co nie znaczy, że się nie da. najpierw ustal sobie max tętno i jego podstawie strefy.

z tętnem najlepiej robić dłuższe interwały: 10-20 minut w najwyższej strefie albo na przykład 5 minut na granicy najwyższej i drugiej najwyższej, potem dokręcić 3 miuty w najwyższej, na kolejne 2 minuty zjeść znowu do drugiej najwyższej i taki kolejny segment
  • Odpowiedz
@Rydzyk102: jak chcesz tylko urozmaicić jazdy bez konkretnego planu to do przejażdżek możesz sobie wpleść takie standardy, przykładowo bloki 3x10 min / 2x15 min itd w 4 strefie tętna albo kilka powtórzeń sprintów typu x razy 20 sekund sprint / 40 odpoczynek
  • Odpowiedz
  • 0
@Baczy: @Im_from_alaska: @sgt_colbert: dzięki za pomysły to może być niezły pomysł z interwałami albo sprintami. Akurat mam 15 min do miejscówki gdzie nie ma świateł ani przejść i wchodzi tak z 20 min jazdy więc tam można porobić rundy. Niedługo planuje dokupić czujnik kadencji więc będę mógł poszaleć z czymś więcej już trochę.
@Hipodups: dzięki na pewno skorzystam i poczytam
  • Odpowiedz