Aktywne Wpisy

one_man_army +283
To co tu widzicie, to jest efekt lat treningu, zawziętości, wytrwałości, potu, walki z przeciwnościami, pogodą, trudu i nie małych pieniędzy. I tak oto uzyskałem licencję SPL (pilota szybowcowego). Pijcie ze mno kompot. #chwalesie #szybownictwo
źródło: IMG_6697
Pobierz
sportpomnikow +121
Aby nie było wątpliwości: jest to pomidor dziś rano zerwany z krzaka.
#przyroda #humorobrazkowy #warzywa
#przyroda #humorobrazkowy #warzywa
źródło: HPGvDPSWsAAklPZ
Pobierz

https://myanimelist.net/anime/1029/Omoide_Poroporo
Only Yesterday
Ghibli time! Twarde, wręcz hardcorowe slice of life. Zbliżająca się do 30 kobieta z okazji wyjazdu na wieś wspomina siebie z czasów dzieciństwa. Motyw przewodni - nostalgia oraz rozbieżność marzeń i oczekiwań z rzeczywistością. I to już od początkowych scen z młodości, gdzie cała rodzina zasiada by zjeść pierwszy raz w życiu świeży owoc ananasa, który stary kupił na targu. Atmosfera święta szyba pryska, gdy okazuje się gorzki i po prostu niesmaczny. Cała rodzina odkłada po kilku kęsach, tylko nasza bohaterka wcina ze łzami w oczach, no bo przecież miał być taki pyszny.
Ta scena właściwie mówi wszystko, cały film to ciąg wspomnień, które skłaniają bohaterkę do refleksji na swoim życiem i wyciągnięciem wniosków na przyszłość. Zakładam, że 90% przy tym filmie po prostu uśnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
fabuła? zawsze bez puenty.
only yesterday to jednak nie obraz miyazakiego tylko takahaty, drugiego reżysera w ghibli, i to widać choćby po tym, że gęby postaci są różne - ponadto uważam że wszystkie filmy takahaty są bardzo dobre a miyazakiego mało który
Ten jeden pominięty film irytuje jak kamyczek w bucie. Już o nim zapomniałem, dopóki mi o nim nie przypomniałeś.