Na wstępie wytłumaczę się, że nie znam się na tym jeszcze nic a nic, więc wybaczcie jeżeli będę prawił jakieś głupoty. ( ͡°͜ʖ͡°)
Rzuciły mi się gdzieś w oczy artykuły o tym jak stworzyć własną kryptowalutę na bazie (w sieci?) ethereum. Potem zrozumiałem, że to w sumie taki jak by globalny program z rozproszonym wykonywaniem? nazwany smart kontraktem. I ten program (jego "instancja"?) np. zawiera wszelkie informacje o np. wszystkich portfelach i ich saldach. Dobrze myślę?
I jeżeli dobrze myślę, to każdy (zależy na co program pozwala) może wywołać te publiczne funkcje, które nie muszą mieć nic wspólnego z kryptowalutą czy przesyłaniem jej wartości między portfelami.
I teraz rodzi mi się pytanie. Skoro transfer między portfelami ileś tam kosztuje i wg. tego ile kto chcę dać tak górnicy to "wykonują". to tu rozumiem działa dokładnie tak samo? Czyli chcąc wykonać jakąś funkcję (np. zwracającą jakąś wartość) potrzebuję górników? czy jednak sam to wykonuję?
Może funkcja czytania nie jest właściwą funkcją, ale np. ta funkcja będzie wykonwyała jakąś operację na smartkontrakcie to pytanie jak wyżej, potrzebuję coś płacić aby to się wykonało?
Dobra nie wiem czy wiecie o co mi chodzi. Chcę wiedzieć po prostu jak to działa w praktyce ( ͡°͜ʖ͡°)
Może inny, dość abstrakcyjny przykład, tworzę smartkonrakt który jest pewnego rodzaju grą, i są funkcje które użytkownik może wykonać zmieniając stan gry. to chcąć go wykonać musi posiadać ETH i płacić z to?
@Mutare_mundi: No niestety, operacje na łańcuchu są drogie. A jak jeszcze jakiś kontrakt nie jest zoptymalizowany, to byle akcja potrafi kosztować kilkanaście lub kilkadziesiąt dolków (przykładowo kontrakt Uniswapa z airdropem to był koszt ~50-60 dolków za sam odbiór ich tokenów, a potem jeszcze trzeba było robić swapa na ETH, czyli kolejny kontrakt i kolejne kilkanaście dolków w plecy - niemniej opłacało się, bo to było kilka tysięcy złotych za free).
@Mutare_mundi: Zawsze możesz użyć innej sieci - Sidechain Bitcoina - Liquid, RSK, Stacks i jedziesz. Masz tanie transakcje, a dodatkowo sieć ci się łatwo nie wykopyrtnie
Zawsze możesz użyć innej sieci - Sidechain Bitcoina - Liquid, RSK, Stacks i jedziesz. Masz tanie transakcje, a dodatkowo sieć ci się łatwo nie wykopyrtnie
@Mutare_mundi: Spoko. W sensie jeśli chodzi o tokeny to możesz nawet na Steem jebnąć (a architektura może sprawić, że opłaca się w taki projekt inwestować). W Steem hajs dostaje się za pisanie tekstów (jak ludzie lajkują itd). Jeśli masz koncept na projekt to ludzie mogą inwestować łatwiej (gdy za kryptowaluty się płaci).
W sensie jeśli chodzi o tokeny to możesz nawet na Steem jebnąć (
@fervi: Nie, zaintrygował mnie sam motyw tego, że można te smarkontrakty oprogramować. I pasuje jak ulał do mojego dawnego dawnego pomysłu(tylko wtedy nie było takiej infrastruktury)
@Mutare_mundi: jak chcesz coś taniego z ludźmi to teraz jest tylko polygon (matic), bsc powoli umiera a rsk to nigdy nie żył. https://polygonscan.com/ zobacz ile transakcji, a ile na bsc. https://bscscan.com/ Transakcje na polygon są właściwie darmowe, a na bsc - może być kilkadziesiąt centów za transakcję
Ethereum ma ograniczoną liczbę transakcji z powodu utrzymania małych wymagań noda, ale zaraz mają wejść rozwiązania skalujące ethereum (rollupy) które pozwolą na ok.
@Mutare_mundi: tak jeszcze dodam że w krypto o pieniądze bardzo łatwo, ktoś kto potrafi pisać kontrakty i wypuszcza własne projekty może spokojnie dorobić się miliona dolarów w 3 miesiące, od zera (może 100 zł na domenę, stronę, opłaty sieciowe za kontrakty itd). Raz z kolegami zrobiliśmy dla zabawy bezwartościowy token który można było generować lokując kapitał, w ciągu kilku godzin przyszło generować ponad 100 milionów dolarów. To nie są zyski,
@megaloxantha: tak na to nie patrzyłem. Muszę nad tym się głębiej zastanowić ( ͡°͜ʖ͡°). Bo z tego co na szybko poczytałem to nie jest jakoś szczególnie trudne, kwestia tego co się chce zrobić.
Rzuciły mi się gdzieś w oczy artykuły o tym jak stworzyć własną kryptowalutę na bazie (w sieci?) ethereum.
Potem zrozumiałem, że to w sumie taki jak by globalny program z rozproszonym wykonywaniem? nazwany smart kontraktem.
I ten program (jego "instancja"?) np. zawiera wszelkie informacje o np. wszystkich portfelach i ich saldach. Dobrze myślę?
I jeżeli dobrze myślę, to każdy (zależy na co program pozwala) może wywołać te publiczne funkcje, które nie muszą mieć nic wspólnego z kryptowalutą czy przesyłaniem jej wartości między portfelami.
I teraz rodzi mi się pytanie.
Skoro transfer między portfelami ileś tam kosztuje i wg. tego ile kto chcę dać tak górnicy to "wykonują".
to tu rozumiem działa dokładnie tak samo? Czyli chcąc wykonać jakąś funkcję (np. zwracającą jakąś wartość) potrzebuję górników? czy jednak sam to wykonuję?
Może funkcja czytania nie jest właściwą funkcją, ale np. ta funkcja będzie wykonwyała jakąś operację na smartkontrakcie to pytanie jak wyżej, potrzebuję coś płacić aby to się wykonało?
Dobra nie wiem czy wiecie o co mi chodzi.
Chcę wiedzieć po prostu jak to działa w praktyce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Może inny, dość abstrakcyjny przykład, tworzę smartkonrakt który jest pewnego rodzaju grą, i są funkcje które użytkownik może wykonać zmieniając stan gry. to chcąć go wykonać musi posiadać ETH i płacić z to?
PS.
sorry za chaos.
#pytaniedoeksperta #kryptowaluty #ethereum #blockchain #bitcoin (bo pokrewne mocno) #programowanie
Zaraz, to pętla 1000, jest lepiej wyceniana, niż bez pętli 50 "instrukcji" ?
w każdym razie dzięki ta informacja mi wystarczy bo już przyczyniła się do zrozumienia jak to mniej więcej działa.
PS.
Spojrzałem ile wynos średni koszt transakcji 4,5$ to bardzo słabo.
Czyli ekstremalnie drogie to jest jak na w miare proste rzeczy.
@Makurise: ciekawe rzeczy piszesz.
Czyli ogólnie opłaca się to do jakichś do droższych spraw.
Trochę popsuło mi to koncepcję mojego
I też można na takiej samej zasadzie tworzyć te smart kontrakty?
@Makurise: W Ethereum nawet inaczej, tam jest w cyklach wirtualnego procesora
@fervi: Dziękuję, musze poczytać o nich.
@fervi: Nie, zaintrygował mnie sam motyw tego, że można te smarkontrakty oprogramować.
I pasuje jak ulał do mojego dawnego dawnego pomysłu(tylko wtedy nie było takiej infrastruktury)
https://polygonscan.com/ zobacz ile transakcji, a ile na bsc. https://bscscan.com/
Transakcje na polygon są właściwie darmowe, a na bsc - może być kilkadziesiąt centów za transakcję
Ethereum ma ograniczoną liczbę transakcji z powodu utrzymania małych wymagań noda, ale zaraz mają wejść rozwiązania skalujące ethereum (rollupy) które pozwolą na ok.
czyli solidity rządzi. I najlepszą ścieżką jest najpierw to na tym napisać przetestować czy w ogóle to ma sens, a potem wybrać odpowiednią sieć.
Raz z kolegami zrobiliśmy dla zabawy bezwartościowy token który można było generować lokując kapitał, w ciągu kilku godzin przyszło generować ponad 100 milionów dolarów. To nie są zyski,
@megaloxantha: nie dolarów ale innych bezwartościowych tokenów, 100mln to by cenę btc wyciągnęło na nowe ath o eth nie mówiąc
Ledwo dwa dni temu iron.finance miał 1.5 miliarda dolarów stablecoinów
Muszę nad tym się głębiej zastanowić ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Bo z tego co na szybko poczytałem to nie jest jakoś szczególnie trudne, kwestia tego co się chce zrobić.