Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
#raspberrypi
Specjalnie kupiłem nowa kartę pamięci żeby nie było problemów (pny 32gb) a wystarczyło, że kilka razy w ciągu dnia miałem zanik prądu i jednodniowy system się wysypał. Jak można temu zapobiec? Docelowo chcę skonfigurować domoticza, ale boję się, że nie uda mi się zrobić z tego bezobsługowej maszyny.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@GRBAS: logi i wszystko co możliwe przekierować do ramu, wydłuży to znacznie życie karty, ja lecę na tej samej trzeci rok wcześniej z openhabem teraz z homeassitant więc przy okazji odradzam ci domoticza
  • Odpowiedz
po kilku kartach sie poddalem, na ssd smiga prawie 2 lata 24h/dobe. Ewentualnie jakis UPS albo standardowy albo taki do malinki na 18650 (kolo 100 pln na chinskim allegro)
  • Odpowiedz
  • 0
@GRBAS: tak jak kolega wyżej. Moja malina chodzi od 2 lat non stop na ssd chocisz u mnie z zanikiem prądu nie ma problemu. Ale stawiam rpi zero na działce i do niego chce kupić ups na baterie 18650
  • Odpowiedz
  • 0
@marcinbe: ja kiedyś znalazłem tutorial, był opis zmiany jakiejś wartości w konfigu żeby odblokować boot Usb, ale działał dopiero jak miałem na karcie pamięci wrzucony jakiś plik boot
  • Odpowiedz