Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@mielonkazdzika: no to tak jak już napisali:
- następnym razem bardziej zredukuj sos
- do sosu daj makaron i wymieszaj. W ogóle do takich ciężkich mięsnych sosów lepiej dać też "grubszy" makaron, a nie cienkie spaghetti
- jak się szarpniesz na jakiś twardy ser typu grana padano, to też zobaczysz różnice

Z takich pomidorów fajnie wychodzi zupa krem
@mielonkazdzika warto spróbować wymieszać makaron z sosem i dodać wodę z makaronu. Woda ma dużo skrobii dzięki czemu sos lepiej przylega do makaronu. Z kolei do sosu pomidorowo mięsnego (czyli ragu) bardziej nada się tagiatelle lub penne (wtedu sos wejdzie do środka makaronu) ja osobiście używam pappardelle lub rigatoni.
@rafal-heros: To jeszcze cos innego. Makaron z maki "maize" to chyba z kukurydzianej. Nawiasem mowiac to calkiem spoko w smaku. Ostatnio bardzo eksperymentuje :) finalnie najbardziej podobaja mi sie zalozenia diety paleo, zeby jesc jak najmniej przetworzonych produktow. No ale wiadomo nie za wszelka cene ;)
@mielonkazdzika pomysł super, wykonanie bezbłędne - jeśli o sos chodzi. Ale mireczku, się miesza sos z makaronem, na miły Bóg! To podstawa kuchni włoskiej, to ma specjalną nazwę nawet "mantecatura", takie słowo na mieszanie składników. Do tego ważna jest woda z makaronu, która ma w sobie skrobie. I nie, że się czepiam, absolutnie. Po prostu spróbuj następnym razem w taki sposób. Tak czy inaczej, pieczony sos super pomysł (σ