Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Jak wróce z urlopu to bede zakładał Super IKE w DM PKO żeby kupować akcje i obligacje. Mam już konto w DM PKO i kupowałem też obligacje. Czy jak już bede miał IKE to bede mógł przenieść posiadane już akcje / obligacje do IKE? Czy bedzie możliwe jedynie wrzucenie nowo zakupionych aktywów? #emerytura #inwestycje #gielda #pkobp
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sokalski: Co skłoniło cię do kupowania obligacji w DM PKO zamiast po prostu na rachunku rejestrowym? Czy jak i tak kupujesz akcje, a więc płacisz opłatę za DM to obligacje są za free (nominalna opłata, brak opłat za przechowywanie, itp.)?
Do IKE/IKZE możesz wsadzać tylko PLN, ani walut ani aktywów nie możesz.
  • Odpowiedz
  • 0
@sokalski: policz sobie czy warto płacić prowizje maklerska żeby uniknąć podatku Belki.
Przenieść obligacji kupionych na obligacjeskarbowe.pl nie da się bo wpłaca się gotówkę tylko. Ewentualnie gotówkę z PPE chyba coś się dało przenieść, ale też tylko gotówkę.
Jak coś tutaj rozpiska, ale obroty są raczej małe + wspomniana prowizja dochodzi.
https://gpwcatalyst.pl/notowania-obligacji-obligacje-skarbowe

A jeśli chciałbyś kupować obligacje przez etf to imho nie warto bo ceny obligacji już raczej nie wzrosną.
  • Odpowiedz
bede zakładał Super IKE w DM PKO żeby kupować akcje i obligacje. Mam już konto w DM PKO i kupowałem też obligacje.

@sokalski: To zabrzmiało tak, jakbyś obligacje już kupował, a IKE dopiero zakładał i tam zamierzał kontynuować. Dlatego pytałem dlaczego tak (obligacje przez DM, nie samodzielnie przez rachunek rejestrowy)
Co do obligacji i IKE/IKZE polecam https://inwestomat.eu/jak-kupic-obligacje-skarbowe/ - akurat nie działa, ale później może zacznie, albo poszukaj snapshota z przeszłości
  • Odpowiedz
  • 0
@Xianth2: jeszcze pytanko odnośnie walut bo chciałbym kontynuować zakupy zagranicznych spółek dywidendowych. Bardziej się opłaca samemu wymienić walutę i zasilić konto czy kurs wymiany zaproponowany przez bank jest ok?
  • Odpowiedz