Aktywne Wpisy
apfi +1
Jak to jest, że goście podnoszą swoje dziewczyny? Wiem, że waga nie jest wtedy skoncentrowana tylko rozłożona, ale jeśli ktoś podnosi dziewczynę 60kg to ile naprawdę podnosi? 30kg? Da się to obliczyć?
#mirkokoksy #silownia #pytanie #zwiazki #matematyka #niebieskiepaski #rozowepaski
#mirkokoksy #silownia #pytanie #zwiazki #matematyka #niebieskiepaski #rozowepaski
kaeres 0
czy według Was po napiciu sie piwa lub lampki prosecco normalne jest wsiadać i prowadzic samochod? #prawojazdy #polskiedrogi
tak jak wyżej
- Tak 32.2% (223)
- Nie 67.8% (470)
Nowa płyta (asrock H490M, bios najnowszy), dysk NVMe Adata SX6000LNP (sprawny, w drugim kompie wsadzony - windows zainstalował się na nim bez problemu i startuje), i dla testu drugi SSD sata
W biosie UEFI, w zakładce Advanced > NVMe Configuration dysk SX6000 jest wykrywany, wykrywa jego pojemność 512.2GB
W zakładce Boot mogę wybrać boot z Windows Boot Manager na SX6000
(klucze secure boot wyczyszczone, CMS wyłączony, default).
Windows 10 21H2 instalka w wersji UEFI (próbowałem starszych, tak samo się zachowują).
Wszystko fajnie, ale z NVMe nie bootuje (nic dziwnego, czysty pusty dysk), ale podczas instalacji windowsa - nie ma dysku do zainstalowania.
Podłączyłem dla testu dysk ssd sata - windows w instalatorze widzi go. Zainstalowany win10 21h2- nie widać w menadzerze dysków ani w menadzerze urządzeń dysku NVMe w ogóle. ALE W BIOSIE PRZECIEŻ JEST ?!
#komputery #uefi #m2 #nvme
Płyta to klasyczny intel h490, więc ciężko by instalka win10, zwłaszcza uaktualniona najnowsza 21H2 - nie miała drivera i umiała obsługiwać nvme czy złącza PCIe. Zwłaszcza że na drugim pc, z tej samej instalki - ten sam dysk nvme - widać i się zainstalowało..
Albo pomyliłeś płytę z chipsetem Z490, albo z H410.
Proszę podać pełny model płyty głównej.
Konkretnie https://www.asrock.com/mb/Intel/H470M-HDVM.2/index.asp
https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/all/pytanie-o-instalacje-windows-10-przejscie-z/55c91d03-ddc9-4445-81b5-e5671410a2cd
Można nawet jakoś sprawdzić system plików.
Nie wpisuj jednak wsystkich komend z tego linku - chcę tylko sprawdzić czy ten dysk jest widoczny w diskpart i czy można podejrzeć system plików jaki na nim jest, a zapomniałem jaka komenda na to jest - gdzieś
DISKPART
SHOW DISK
@maniek50005: "there are no fixed disc to show".
Jak w biosie się wejdzie w "secure boot" opcje zaawansowane, to można np importować klucze itp, tak samo "flash utility" - i gdy się to wybierze to nie ma problemu - dysk nvme jest widoczny (dla uefi biosu), widoczne na nim 3 partycje windowsowe normalnie, i ich zawartość, pliki katalogi (po testowej instalacji na tym dysku systemu w drugim kompie), by można było wybrać plik biosu do
Przykro mi, ale nie mogę ci pomóc.