Wpis z mikrobloga

historia krótka, pewno jakich wiele:
wujek mi zmarł. nowotór jelita, przerzuty do wątroby. od diagnozy minęło mniej niż miesiąc.
MUSIAŁ się źle czuć wcześniej. prawdopodobnie objawy powinny się pojawić z pół roku temu, ale jak to stereotypowy, uparty facet - nikomu nic nie powiedział, do lekarza tym bardziej nie poszedł.
jego nowotwór został określony jako mało złośliwy, ale w zaawansowanym stopniu rozwoju. gdyby go wykryto kilka miesięcy wcześniej, potrzebna by była tylko operacja usunięcia guza, chemia potem i facet by spokojnie mógł żyć.
jako morał z powyższego - jak was coś boli, albo kogoś z blliskich, jak widzicie coś nietypowego we własnym organizmie - idźcie się zbadać. nie zwlekajcie, bo potem może być za późno.
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

norma. Ludzie olewają u siebie objawy i zglaszają się gdy jest już za późno na pomoc.

@thewickerman88: powiedz to osobom, które chodziły, zgłaszały a których lekarz zlał i teraz wąchają kwiatki od spodu. Jeżeli myślisz, że to tak działa, że coś podejrzewasz i idziesz się badać oraz, że profilaktyka coś daje to nie próbowałeś tego robić - a przynajmniej nie w Polsce
  • Odpowiedz
jako morał z powyższego - jak was coś boli, albo kogoś z blliskich, jak widzicie coś nietypowego we własnym organizmie - idźcie się zbadać.

@upadlykociak: xddddddddddddd a po badaniu "wszystko ok psze polscy lekarze to partacze
  • Odpowiedz
@upadlykociak: ja poznałem babke pod Warszawą ktora ma nowotwor a rodzina przekonuje ja ze nie warto robic operacji bo wytną jelito, bo odbyt(w gornym odcinku jelita guz) że chemia i ze lepiej miec przerzuty i unieracw straszliwym bólu gdzie morfina nie pomaga.

P----------y narod ciemnoty
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
norma. Ludzie olewają u siebie objawy i zglaszają się gdy jest już za późno na pomoc.

@thewickerman88: powiedz to osobom, które chodziły, zgłaszały a których lekarz zlał i teraz wąchają kwiatki od spodu. Jeżeli myślisz, że to tak działa, że coś podejrzewasz i idziesz się badać oraz, że profilaktyka coś daje to nie próbowałeś tego robić - a przynajmniej nie w Polsce

@Chehu: To że czasami trafisz na
  • Odpowiedz
Bolący nowotwór to bardzo często zaawansowane stadium.
Przypomnijcie sobie te gadanie starszych ludzi: „poszedł/poszła zaledwie przed miesiącem do szpitala, bo coś bolało i już nie żyje, konowały a nie lekarze…”
Ja na szczęście jestem już po moim pierwszym nowotworze.
  • Odpowiedz
To że czasami trafisz na lekarza dzbana, nie znaczy że nie trzeba się badać.

@szasznik: nie powiedziałem, że nie trzeba się badać. Czytaj na co odpowiadasz. Ja odpowiadam na stwierdzenie, że ludzie zlewają i nie zgłaszają się po pomoc w odpowiednim momencie - zgłaszają się tylko są zlewani. Tego typu profilaktyka nic nie daje. To jest różnica
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@Ununoctium: jak w grę wchodzi rąk, to warto się wybrać poza ten Pcim.

@szasznik: no ale skąd wiesz, że to rak nim się zbadasz? Często objawów nie ma albo są łagodne. Lekarz z Pcimia powie, że to nic takiego i człowiek uspokojony nie szuka dalej ( ʖ̯)
  • Odpowiedz