Wpis z mikrobloga

#iphone #ios #android

Będzie rant, ale jestem ciekaw, jak wy możecie z tym żyć. Kupiłem sobie iPhone'a z ciekawości, gdyż zawsze miałem tylko telefony z Androidem. I odsprzedałem go po kilku godzinach. Ten system jest zwyczajnie zbyt upośledzony, żeby go zdzierżyć.

1. Mam na dysku trochę filmów i anime w formacie .mkv. Podpinam iPhone'a, żeby przesłać film, a tu taki c--j, co najwyżej zdjęcia sobie mogę tak przetransferować.

No dobra, szukam jak to się robi w świecie Apple. Szybko zdałem sobie sprawę, że nie można przesyłać filmów bezpośrednio, trzeba użyć iTunes. Ale iTunes nie obsługuje mkv (co do cholery Apple, w 2021 r.?) i próbuje przekodować go najpierw do mp4 (!!!). Jedyny sposób na przesłanie mkv bez ponownego kodowania to wifi/chmura.

Kiedy w końcu przeniosłem jeden plik mkv przez wifi (co trwało jakieś 30x dłużej niż przez USB), miałem problem ze znalezieniem odtwarzacza, który by go odpalił. Mój ulubiony odtwarzacz z Androida - MX Player - tutaj tego nie odpala. VLC też nie. W końcu znalazłem jakiś niszowy playerek z obrzydliwym UI, który obsługuje ten format.

2. Myślałem, że apki (a przynajmniej te popularne) będą zbliżone w funkcjonalności do wersji androidowej. Okazało się, że wersje iOS są często tak okrojone, że to nawet nie jest zabawne. W Operze zniknęło mi chyba z 90% opcji, Gmail też trochę zubożał.

3. FaceID. Zajebista sprawa. Chciałbym to mieć w Androidzie. Ale odblokowywanie iPhone'a przez FaceID to proces dwuetapowy.

Najpierw patrzysz na swój telefon, skanuje Twoją twarz i odblokowuje telefon, ale potem musisz przesunąć palcem w górę, aby faktycznie móc zacząć go używać. Dlaczego? Dlaczego to niewygodne przesunięcie palcem w górę jest konieczne? Szukam, jak to wyłączyć. Okazuje się, że musiałbym zrobić jailbreaka (lol).

4. Brak % baterii na pasku. Apple sobie wymyśliło, że masz nie przejmować się baterią. A jak bardzo chcesz sprawdzić, to za każdym razem musisz wejść w szybkie ustawienia (czy jak to się tam nazywa).

5. Chcesz wyłączyć bluetooth, klikając na ikonkę bluetooth? Ok, ale włączymy go znowu za 24 godziny (K---A CO XDDD). Jak chcesz wyłączyć tak na serio, to musisz to zrobić w ustawieniach hehe

Na każdym kroku mojej krótkiej przygody z iPhonem Apple zaskakiwało mnie, jak oryginalne są ich pomysły na zrujnowanie systemu.
Kliko - #iphone #ios #android

Będzie rant, ale jestem ciekaw, jak wy możecie z tym ż...

źródło: comment_1625653186HaVIOZGmwU6w823WeZuT0M.jpg

Pobierz
  • 223
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 11
@RozowaZielonka: I cyk kolejna osoba, która nie wie, że opcja % baterii jest dostępna tylko dla iPhone'ów 8 i wcześniejszych (z wyjątkiem SE 2020). Masz iPhone 9, 10, 11 albo 12? C--j, nie ma.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 75
@kapkptn:
Dodanie widżeta na pulpit to nie jest zamiennik % na pasku, który widzisz zawsze i wszędzie, już nie róbcie k---y z logiki xD
  • Odpowiedz
@xdTM: oczywiście że jest, nazywa się Cercube for YouTube. Wystarczy zainstalować go przez AltStore.
Wszystkie argumenty opa są imo wyciągnięte z d--y, używam ip od 4 lat, nawet nie zwróciłem uwagi na żaden z tych "problemów"
  • Odpowiedz
@xdTM: kup sobie yt premium, a jak cię nie stac to wracaj na Androida. Czemu Androidziarze zawsze musza coś piracić? Ja mam Yt premium i mam w dupie to czy jest jakaś gownoapka w AppStore czy nie.
  • Odpowiedz
@Kliko: wykopki i ich problemy z telefonami odc. 2137

Przez 6 lat od kiedy przesiadłem się z innych telefonów nie miałem żadnych komplikacji z iphonem w kwestiach dla mnie istotnych - dzwonienie, robienie zdjęć/filmów, przeglądanie wypoku i internetów. Od pozostałych rzeczy mam laptopa, tablet i pc. Nigdy nie oglądałem filmu/serialu na telefonie, no ale widocznie są ludzie co to lubią ¯\_(ツ)_/¯

Zdecydowałem się na zmianę, bo telefony z androidem po
  • Odpowiedz
Ja codziennie żałuje zakupu Iphone’a przez to że żeby zobaczyć procent baterii muszę zrobić jeden ruch więcej palcem niż mieć go na pasku. P--------e straciłem przez to łącznie jakieś 12 sekund mojego życia, o ile ono by było lepsze gdybym miał ten procent na pasku.
  • Odpowiedz
@Kliko: tez sie przerzuciłam na ajfona po całym życiu użytkowania androida i wszystko to co powiedziałeś, wkurzyło mnie na którymś etapie. Mam go juz kilka miesięcy, niby sie przyzwyczaiłam, a jednak co chwile znajdzie sie jakis upierdliwy szczegół.

Mnie najbardziej boli to, ze
1. nie moge sobie ustawić ikonek na pulpicie tak jak mi sie podoba, tylko musza byc obok siebie. Bo nie i c--j.

2. Smsy nie sa poukładane w kolejności w jakiej przyszły tylko w c--j wie jakiej. Rano wyświetla mi smsik z wczoraj, a po południu z 2017 zaimportowany ze starego telefonu.
  • Odpowiedz