Wpis z mikrobloga

Kiedy i dlaczego najlepszym treningiem jest fbw, kiedy split, a kiedy push/pull/leg lub gora-dół?
Są jakieś zasady? Typu ten dla budowy siły, ten dla sylwetki, ten dla wytrzymałości, ten dla 500 kg totala, a ten dla 200?
#mikrokoksy #silownia
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Elektronik_Mocy: ja mam problem z fbw czy góra/dół taki że nie wszystkie partie sa atakowane - jak w planie jest tylko wyciskanie na ławce poziomej, a w klatce trzeba 3 rejony atakowac. W bicepsie tez 3, jedyne co czesto sie rozróznia to tył i przód barków - na co są rózne ćwiczenia. Ale robiąc split możesz przetrenować całą partie ze wszystkich stron - czy źle myśle?
  • Odpowiedz
@KromkaMistrz: robiąc góra/dół czy push/pull też możesz przetrenować wszystkie partie. W splicie trenujesz partię raz w tygodniu, a optymalnie jest 2-3 w tygodniu. No chyba że wbijesz teścia, to możesz zajeżdżać każdą partię na śmierć, a ona elegancko będzie ci się cały tydzień regenerowała. Z tymi rejonami klatki też nie do końca jest tak, że masz górę, dół i środek i każda pracuje niezależnie od siebie. Po prostu jednego dnia
  • Odpowiedz
@KromkaMistrz: ja na przykład testuję teraz podejście FBW(pn) FBW(śr) PUSH(pt) PULL(so) do budowania masy mięśniowej. Każdy rodzaj treningu ma swoje wady i zalety, grunt to nie przesadzić z objętością. Powiedziałbym, że najważniejsze to żeby dany trening odpowiadał twoim indywidualnym preferencjom i motywował do ćwiczeń :)
  • Odpowiedz