Wpis z mikrobloga

Mireczki, na początku przyszłego roku planowałem kupić mieszkanie, ale tak jak patrzę, to dam radę kupić działkę i wybudować dom 120m2 z palcem w dupie - oczywiście na kredyt ( ͡° ͜ʖ ͡°) No i tak się zastanawiam, o co chodzi z "po ustanowieniu hipoteki" - mam kalkulator w Credit Agricole np i mam:

do czasu wpisu hipoteki:
2 774 zł
po ustanowieniu hipoteki:
2 345 zł

Ile trwa to ustanowienie hipoteki? Bo szukam na necie i coś mi nie idzie ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#kredythipoteczny #dom #zycienakredycie #pytanie
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@anonimowybagatelizator tak to jest. To oficjalnie forma zabezpieczenia banku a formalnie dodatkowy haracz. W polowie lipca podpisuję akt notarialny i zobaczymy jak długo u mnie to potrwa. Wykreślenie poprzedniej hipoteki zajęło ponad 3 miesiące.
  • Odpowiedz
@anonimowybagatelizator: miwi sie ze wynagrodzenie banku jest uzaleznione od ryzyka. Dlatefo kredyt hipoteczny jest wyraznie niżej oprocentowany od keedytu gotowkowego czyli takiego na dowolny cel.
Do momentu wpisania banku do hipoteki nie ma on zadnych praw do domu/dzialki qiec jego ryzyko problemów z Tobą/kredytem jest wieksze qiec nalezne jest wyzsze qynagrodzenie.
Dodatkowo to zajebisty motywator dla ciebie zeby te formalność załatwić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
Dodatkowe ubezpieczenie.
Jak sąd wieczystoksiegowy wpisze hipotekę do księgi wieczystej to zaczynasz płacić tą niższa ratę.

Ale w przypadku kredytu budowlanego będziesz to płacił tylko od pierwszej transzy jaką bank ci udostępni.
  • Odpowiedz