Wpis z mikrobloga

Kiedyś dawno temu istniało coś takiego jak okulary do komputera xD Wydaje mi się, że chodziło w nich o jakieś powłoki antyrefleksyjne. I tutaj pojawia się pytanie. Czy takie okularki zerówki z powłokami czarodziejskimi mogą chronić wzrok podczas długiej jazdy samochodem albo przeglądaniu wykop? Bo w sumie to męczą mi się oczka szybko, ale według mojej techniki badawczej czyli #chlopskirozum to wstawianie pomiędzy względnie zdrowym okiem, a światem zewnętrznym szybki może chyba zaszkodzić gdyby była źle wyczyszczona czy coś. Bo jednak załamuje światło. No i drodzy wykopowi okuliści. Czy to co słyszałem lata temu a dzisiaj mi się przyśniło ma sens czy to był skok na kasę i jak oczka bolą często to kupić se krople ludzie powinni. Pozdrawiam. #okulary #okulistyka #medycyna #okulista
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TrashRacoon: Najlepiej idz na badanie, wyklucz wade wzroku czy problem z akomodacja. Okulary moga powodowac mniejsze zmeczenie oczu nawet jak sa zerowki z antyrefleksem, chodzi ze niektorym przeszkadza swiatlo w pomieszczeniach zwlaszcza jak pracuja w galerii handlowej. A Opa, ktory pisze o polaryzacji to nie sluchaj xD najlepiej okulary z antyrefleksem albo jak pracujesz przed kompem do pozna i nie pracujesz z kolorami to tez filtr swiatla niebieskiego :)
  • Odpowiedz
@phoropter: Znaczy oczy ostatnio badałem i jedno mam idealne na drugim minus 0,2 więc nawet średnio kwalifikuje się na okularki korekcyjne. Mam taki problem że jak długo jeżdżę to tak po 200-300 km czuje jakbym sobie nasypał takiego drobnego piachu do oka i szcypie. Tak samo jak siedzę przed monitorem czy robię dłużej zdjęcia i mam często wizjer przy oku. 3-4 odcinek serialu w deszczowy dzień to też już dyskomfort.
  • Odpowiedz
@TrashRacoon: No to masz prawdopodobnie zaburzenia powierzchni oka czyli nieprawidlowosci w dzialaniu filmu lzowego. Pijesz na pewno tyle wody co trzeba? Sprawdzales czy dokladnie mrugasz? W sensie takim, ze opuszczasz gorna powieke do dolu ze dotyka dolnej powieki przy mruganiu czy tylko do polowy. Wiec popracuj na mruganiem, nad przerwami, stosuj krople nawilzajace. Nawiewy i klimatyzacje tez Ci nie pomagaja, no i mrugaj czesto.

A co do tych okularow to
  • Odpowiedz