Aktywne Wpisy
Pierre_Nietzsche +508
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
dabi +242
przezyjmy to wspólnie jeszcze raz, jak swiat sobie dał splunąc w twarz przez zydowsko-chinski wirusik
#covid19 #covid #heheszki #dziendobry
#covid19 #covid #heheszki #dziendobry
chodzi o to, że Pani w sklepie nie chciała jej sprzedać lodów ekipy mimo, ze młoda miała pieniadze na jednego loda i nie było wyraźnego powodu zeby jej go nie sprzedała. to ja, w-------y idę z nia do tego samego sklepu, biorę jednego loda, a baba za ladą mowi, ze można brać tylko w zestawie - jeden zwykły lód i jeden lód ekipy.
to ja, spokojnym głosem odpowiadam czytając z telefonu "Art. 135. KW
Ukrywanie towaru przed nabywcą lub odmawianie jego sprzedaży
Kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru,
podlega karze grzywny."
na samą myśl o placeniu grzywny aż zbladła, dała nam tego loda pojedynczo, a wychodząc widziałem jak zdejmuje kartkę z zamrażarki mówiącą o koniecznosci kupowania w zestawach
krótko z delikwentem, nikt nie będzie doprowadzać do placzu małego dziecka z takiego powodu
#januszebiznesu #prawo
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
zachowanie ze strony sprzedawczyni podłe, ale jeżeli akurat lody ekipy doprowadzają dziewczynkę do płaczu, to chyba coś poszło nie tak ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@akwes: no okej, to brzmi ciekawie, ale możesz to jakoś uargumentować prawnie? kierunek wydaje się być trafny, jednak nie do końca dostrzegam podstawę
Komentarz usunięty przez moderatora
@Karoleer: cena w sklepie stanowi ofertę.
@ligghead
@gorzki99
Prawnie wygląda to tak, że jak zapakujesz te lody razem w woreczek foliowy to nie ma wątpliwości, że jest to nierozłączny zestaw.
Sklepy tak robią bo to samo robią im hurtownie. Karton lodów ekipy, ale tylko jak weźmiesz np 3 kartony rożków.
Jak chcesz mieć te lody (a chcesz bo dzieciory przychodzą do sklepu i płaczą, że nie ma tych lodów) i na tym nie stracić będąc zawalonym pod
@ligghead: ten przepis powstał w czasach PRL-u, kiedy sklepy były państwowe, ceny zaniżone względem wartości rynkowej, więc brakowało wszystkiego i sprzedawcy ukrywali towary,
Komentarz usunięty przez moderatora