Wpis z mikrobloga

Na Goduli znów dzieją się rzeczy niezwykłe.

Poznajcie naszą aktualnie najmłodszą pacjentkę.

Dziewczynka urodziła się w 22 tygodniu ciąży.

Na filmiku widać jak próbuje mleko mamy. Jeszcze długo nie będzie umiała sama pobierać pokarmu dlatego na razie podajemy jej mleko na śluzówki jamy ustnej i przez sondę. Chcemy żeby miała możliwość poczuć smak i zapach mleka mamy, wyciszyć się. Podawanie mleka bezpośrednio do buzi kolonizuje dodatkowo jamę ustną i przewód pokarmowy korzystnymi bakteriami.

Smacznego Maluszku!

Przed maleńką i jej mamą dzisiaj też pierwsze kangurowanie.

Źrodlo: https://www.instagram.com/p/CQk90jpDUGO/?utm_source=ig_web_copy_link

Przypominam, że środowiska proaborcyjne walczą o możliwość przerywania ciąży do 24 tc lub nawet do jej końca, na życzenie. Wielu proaborcjonistow uważa ponadto, że ta istota to nie jest człowiek.
#dzieci #ciaza #porod #wczesniak #aborcja #medycyna
ciemnienie - Na Goduli znów dzieją się rzeczy niezwykłe. 
Poznajcie naszą aktualnie n...

źródło: comment_1624710966hoISBTZNYujCXz56h5RCNp.jpg

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ciemnienie: Tak. Dzieje się cud!
Ale jestem za kompromisem aborcyjnym jaki funkcjonował do niedawna.
Ale mam pytania:
1. Czy postawiłbyś na szali życie ukochanej partnerki / żony kosztem urodzenia chorego dziecka (ryzyko śmierci przy porodzie)?
2. Co by Cię bardziej bolało? Aborcja płodu czy trauma śmierci dziecka po urodzeniu (płód z defektami genetycznymi).
3. Wychowywanie dziecka będącego wynikiem gwałtu (wychowasz
  • Odpowiedz
@Richtig_Piwosz: także popieram kompromis aborcyjny, który dotychczas funkcjonował.

Co do przerwania ciąży z chorym płodem, to sytuacja nie jest taka prosta od kiedy byłam w ciąży i zostałam mama. Wcześniej bym "wycinała" bez zastanowienia, bo znałam to wszystko tylko z teorii i wyobrażeń. Kiedy samemu przeszło się drogę, to sprawa nie wygląda już tak nieskomplikowanie. Wszystko zależałoby od chorób i tego, jak bardzo dziecko mogliby cierpieć. Nie wykluczam, że urodziłabym
  • Odpowiedz
także popieram kompromis aborcyjny, który dotychczas funkcjonował.

@ciemnienie: A to był w ogóle jakiś kompromis?
Kompromis to byłby brak jakichkolwiek regulacji co do aborcji.
Jest to dokładnie pośrodku pomiędzy dwiema skrajnościami - całkowitym zakazem a całkowitym nakazem aborcji.

To co mieliśmy to była i tak jedna z najbardziej zamordystycznych ustaw w cywilizowanym świecie, w dodatku narzucona wbrew woli społeczeństwa przez katolickich fanatyków.
  • Odpowiedz
@ciemnienie: O ile nie jestem zwolenniczka aborcji, to poprzedni kompromis mi odpowiadał. Usunięcie ciąży w danych przypadkach jak g---t, choroba czy zagrożenie życia matki jak najbardziej, lecz nie uważam, ze aborcja powinna być dostępna „od reki” u lekarza. A usuwanie ciąży w tygodniu dalej niż 13 jest dla mnie chore.
  • Odpowiedz
@ciemnienie: pomijasz jedną rzeczą - to dziecko było chciane. Zarówno rodzice jak i lekarze o nie zapewne walczyli.

Aborcja jest dla kobiet które nie chcą potomka ani tym bardziej nie chcą być w ciąży. Zresztą zwrócono ci już uwagę, że powszechnie akceptowalną granicą dla aborcji jest termin 12 tyg. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie przekładał aborcji z lenistwa (żeby ją przeprowadzić dajmy na to w tym 22 tygodniu) XD
  • Odpowiedz
@ghandi92: Ostatnio jedna rozowa pisała ze usunęła ciąże w 19 tygodniu, bo wcześniej nie była zdecydowana. Moja ciotka również usunęła w 15 tygodniu tabletkami; jak ginekolog w szpitalu ją „czyścił” to specjalnie bez znieczulenia, bo sam jej później powiedział, ze jest chora usuwając ciąże tak pozno
  • Odpowiedz
@Reaamu: ja p------e, nie wiem po co to piszesz, ale IMO chore sytuacje. Lekarz, który działa na niekorzyść pacjenta (gdzie "przede wszystkim nie szkodzić"?!) z egoistycznych pobudek (miał prawo ją oceniać, nie miał prawa celowo nie podawać jej znieczulenia przy zabiegu), czy ta różowa ( _) 19 tygodni to prawie pięć miesięcy, LOL
  • Odpowiedz
@ghandi92: ja od 17 tygodnia czuje pierwsze ruchy, aktualnie 23 i nie wyobrażam sobie usunąć dziecka, które odpowiada na moje dotykanie brzucha xd Dlatego 24 tygodnie są poj3bane
  • Odpowiedz
@ciemnienie: Weź takich głupot nie pisz. W cywilizowanych krajach można przerwać ciążę do 3 miesiąca, czyli jak chcesz to w tygodniach to 3*4 = 12. Jak ktoś wyniósł cokolwiek z matmy w podstawówce to z pewnością zgodzi się ze stwierdzeniem, że 12 to nie jest tyle samo, co 24, a jak ktoś umie liczyć to od razu widzi, że 24 to 2x dłużej od 12.

Natomiast jak się okaże, że
  • Odpowiedz
@Reaamu: przecież to de facto połowa ciąży, więc imo aborcja w tym terminie jest sprawą kontrowersyjną a jeśli dokonywaną "na życzenie" to dość p------ą ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@not_me: Wielka Brytania - bez ograniczeń do 24 tc.
Kanada - bez ograniczeń do końca ciąży.
Wystarczy jakikolwiek argument, de facto.

Przejrzyj sobie walla Aborcyjnego Dream Teamu lub jakiejkolwiek lewicowej organizacji zajmującej się ta tematyka. Lewica chce ostatecznie przerywania ciąży bez podania przyczyn do 24 tc lub najlepiej do końca
  • Odpowiedz
A to był w ogóle jakiś kompromis?

Kompromis to byłby brak jakichkolwiek regulacji co do aborcji.

@Tajch: można by wiedzieć o co ty postulujesz? Brak jakichkolwiek ograniczeń w sprawie aborcji? Chłopie, nikt tak nie działa przeciwko aborcji jak tobie podobni. Ludzie, którzy mogą udzielić wam poparcia w sprawie kiedy czytają o tym jak to proponujecie brak regulacji stwierdzają ze z dwojga złego są za katolami. Znajdźcie sobie może normalnych przedstawicieli
  • Odpowiedz