Wpis z mikrobloga

Hej, zacząłem się uczyć python i z ciekawości odskoczyłem na chwilę i zacząłem robić poniższy tutorial: https://analityk.edu.pl/web-scraping-z-uzyciem-biblioteki-scrapy-w-pythonie/. Problem pojawia się przy ostatniej komendzie: scrapy crawl truecar -o truecar.csv - terminal zwraca mi, że nie ma takiej komendy, sprawdzając internet wyczytałem, że muszę być w jakimś odpowiednim miejscu w moim projekcie w pycharm, żeby komenda była dostępna, jednak kompletnie nie wiem co zrobić. Ktoś poratuje i wytłumaczy jak noobkowi? :) Jescze jak w terminalu wpisze: scrapy to wyświetla mi Scrapy 2.5.0 - no active project - a utowrzyłem nowy projekt i mam te wszystkei foldery z projektu. #scrapy
#python
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tomz: gdy uczyłem się django za starych dobrych czasów i też nie do końca ogarniałem co i gdzie, to po prostu przechodziłem do każdego katalogu za pomocą cd (czy tam dir na windowsie), wklepywałem komendę i sprawdzałem co się stanie ;)

Jeśli Ci się nie uda, to - komendę wpisujesz w terminalu systemowym czy pycharmowym? Używasz virtualenv? Czy projekt został stworzony za pomocą scrapy startproject, czy ręcznie?
  • Odpowiedz
@Henryhenry: wlasnie zaczalem chodzic po folderach i pojawil mi sie ten crawl jako dostepny (zrobił się podfoler o tej samej nazwie i musialem do niego sie dostac) :) Tworzylem go recznie za pomoca tej comendy startproject w terminalu i mam utworzone venv (ale ja nie wiem czy wszystko dobrze zrobilem). Uruchomiłem go za pomocą komendy crawl i coś tam pobrało bo mam jakies dane w terminalu ale nie moge znalezc
  • Odpowiedz
@Tomz: OK, trochę już zaczynam rozumieć. Po pierwsze - fajnie że się wziąłeś za takie rzeczy i super że sam szukasz rozwiązania :) To pokazuje że masz właściwy mindset do programowania.

Dalej, z Twoich wiadomości wynika że trochę nie do końca czujesz, czym jest terminal, czym jest venv itd. Polecam troszkę na ten temat poczytać lub pooglądać. Często wystarczy parominutowy filmik na YT na dany temat - daje pewną intuicję co
  • Odpowiedz
@Henryhenry: dzięki za odpowiedź, tak muszę jeszcze doczytać na spokojnie o tych wirtualnych środowiskach i wielu innych rzeczach, próg wejścia jest dość spory hah :) póki co wieczorem spróbuję wybrać sobie inną stronkę do testów bo wybrałem chyba zbyt skomplikowaną i przetestuje spidera na czymś prostym jak te stronki z tutoriali czy w ogóle dziala.
  • Odpowiedz
@Tomz: spoko. To prawda, ale z każdym tutorialem i projektem akumuluje się całkiem sporo wiedzy i potem wszystko się pięknie w całość układa :) Co do tutoriali, to jeśli dopiero zaczynasz to warto najpierw robić kropka w kropkę tak jak jak w artykułach i dopiero potem powtarzać ze zmienionymi danymi. Z tego co piszesz wynika że problem nie leży w złożoności strony którą scrapujesz, tylko z samym użyciem narzędzia -
  • Odpowiedz