Wpis z mikrobloga

Pytanko jak to jest z #kredythipoteczny będąc na #b2b #jdg:

Wiem że banki dają dość kijowe warunki na innych formach opodatkowania niż liniowy/ogólny. Czyli jeśli w związku z #nowylad chciałbym przechodzić na ryczałt np. (czyste gdybanie), to mam czas na wzięcie kredytu na tych lepszych warunkach do czasu zmiany formy opodatkowania, czyli w moim przypadku do 20 lutego 2021 roku?

Czy może to jest tak że bank bierze pod uwagę faktury/kpir/pity z zeszłego roku i nie bardzo go interesuje to że miesiąc czy dwa przed wnioskiem o kredyt zmieniłem formę opodatkowania?
#kredythipoteczny #nieruchomosci #kredyt
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zoriuszka: z tego co wiem to interesuje go obecna sytuacja (gdzieś wpisujesz w jakiś formularz) + udowodnienie. Jeśli to początek roku to PIT, jeśli środek to już chcą też KPiR przejrzeć itp. No i każdy bank ma swoje modele wiec może być inna sytuacja
  • Odpowiedz
Czy może to jest tak że bank bierze pod uwagę faktury/kpir/pity z zeszłego roku i nie bardzo go interesuje to że miesiąc czy dwa przed wnioskiem o kredyt zmieniłem formę opodatkowania?

@Zoriuszka: Zależy to od konkretnego banku. Część z nich w przypadku zmiany formy opodatkowania dochód policzy proporcjonalnie, są też takie, które obliczą zdolność głównie na podstawie ostatniego roku podatkowego, a niektóre będą wymagały prowadzenia działalności w oparciu o nową
  • Odpowiedz
@Zoriuszka: Ryczałt stanie się teraz jeszcze bardziej nieopłacalną formą. Będąc na podatku liniowym system wywiera na Tobie chęć generowania kosztów, mniejszych czy większych wszystko zależy od pomysłu, działań i możliwości zależnych od branży itp. Różnica pomiędzy 19% liniówki, a 15% ryczałtu jest łatwa do pokrycia poprzez koszty sprzętu czy wniesienie samochodu(nawet prywatnego do firmy). Ponadto ryczałt najprawdopodobniej też zostanie objęty "podatkiem od ZUSu". Jeśli tak będzie zapłacisz go od relatywnie
  • Odpowiedz