Wpis z mikrobloga

@eltanol3000: no na tym polega przeciętność, że zarabia się przeciętnie. Jak chcesz przestać być "przeciętnym polakiem" to zacznij robić rzeczy nieprzeciętne.
Gdyby wszyscy mieli równo, to świat by nie działał.
  • Odpowiedz
@fredperry: @Iudex: urodzili się w odpowiednich rodzinach, byli wspierani za młodu, mieli poczucie własnej wartości, mieli poduszki finansowe od rodziców i mogli sobie pozwolić na 2 miesiące szukania pracy, albo znaleźli się w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze. Nie wy jedni ciężko pracujecie na tym świecie, ale wypada otworzyć oczy i nie patrzeć na tych za sobą z góry
  • Odpowiedz
urodzili się w odpowiednich rodzinach, byli wspierani za młodu, mieli poczucie własnej wartości, mieli poduszki finansowe od rodziców i mogli sobie pozwolić na 2 miesiące szukania pracy, albo znaleźli się w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze

@PochodnaFunkcji: Dyskusja na poziomie filozoficznym. Co zrobi biedna osoba gdy dostanie nagle 10000zł? Wyda na konsumpcję. Co zrobi zamożna osoba? Odłoży i podejmie decyzję później. Bieda jest dziedziczna z wielu powodów, także mentalnych. Więc
  • Odpowiedz
Co zrobi biedna osoba gdy dostanie nagle 10000zł? Wyda na konsumpcję. Co zrobi zamożna osoba? Odłoży i podejmie decyzję później.

@Iudex: co to ma do rzeczy w temacie ile kto zarabia miesięcznie?

Te problemy to nie jest filozofia tylko to co się dzieje wielu ludziom którzy utykają w biedzie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@niochland: bo zazwyczaj ci co zarabiają 3k chcą zabrać tym co mają 7k, a ci co mają 40k raczej nie chcą zabierać tym co mają 7k, sojusz jest zatem jak najbardziej naturalny zatem
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@niochland: 7000 PLN to jest wypłata przeciętnego kierowcy ciężarówki, spawacza czy glazurnika. Osoby w korpo zarabiajace takie pieniądze na stanowiskach specjalistycznych, menedżerskich lub zarządzające ludźmi powinny być dużo lepiej wynagradzane. Śmieszne jest dla mnie, że wypłata w okolicach 1500e to dla Polaków klasa średnia - tyle za zachodnią granicą zarabia pracownik niewykwalifikowany, który ma dwie sprawne ręce.
  • Odpowiedz
@PochodnaFunkcji: Masz jakieś statystyki popierające to czy to kolejny z d--y wyjęty dowód anegdotyczny na zasadzie 'bo tak mi się wydaje'?

To co piszesz to bzdury, znam ludzi, którzy nie mają matury, układali kostkę brukową, pakowali kurczaki na emigracji, a dzisiaj w wieku 30 lat zarabiają 7k i więcej w Polsce. I wcale nie pochodzą z jakiś super rodzin tylko na maksa przeciętnych, często dysfunkcyjnych, rozbitych, z problemem psychicznym czy
  • Odpowiedz
@PochodnaFunkcji: Nie tak wygodnie jak w obwinianiu wszystkich wokół za swój los. Świat ma każdego z nas w dupie. Jak ktoś jest głupi to nawet bogaci rodzice/układy szczęście mu nie pomogą. na szczęście nasz obecny rząd lubi właśnie takich ludzi w stylu "mnie się należy, on ma dużo niech mi odda" i próbuje sobie takich kolejnych wychować, aż znów wrócimy do totalnej komuny gdzie nie ma znaczenia kim jesteś, co
  • Odpowiedz