Wpis z mikrobloga

Chyba nie jestem dla siebie zbyt dobra i wspierająca. Dla innych jestem lepsza, traktuje ich z większa życzliwością niż siebie samą.
Dobrze by było to zmienić. Mniej wymagać i krytykować, a więcej rozumieć i doceniać to co mi się udaje.

A wy jak macie?

#rozkminy
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Moseva: Też tak. Uważam jednak, że dobrze jest dużo od siebie wymagać, bo jesteśmy dla siebie jedynym narzędziem, dzięki któremu możemy podnieść standard życia i kształtować otaczającą nas rzeczywistość według naszych upodobań, nie ma co polegać na innych i liczyć na cuda. Tylko ta samokrytyka najgorsza, ale to mózg działa nawykowo i nie ma co się tym przejmować tylko zacząć nad tym pracować.
  • Odpowiedz
@Moseva: inni ludzie? Czyli kto? Wszyscy z którymi masz kontakt irl? Może twoim problemem jest tak na prawdę to, że za bardzo się angażujesz i skupiasz na kilku kontaktach na raz zamiast na tych którym ci najbardziej zależy? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Moseva Zależą jakiego typu osobą jesteś.

Jeżeli wymaganie połączone z krytykowaniem Cię demotywuje i zostajesz z problemami czy kompleksami to tak powinnaś to zmienić.

Lecz jeśli Cię motywuje do zmian (np. ja tak mam) to nic nie zmieniaj. Wymaganie od siebie tak naprawdę jest podstawą rozwijania się. Bo gdzie byś była i jakbyś wyglądała gdybyś od siebie nic nie wymagała?
  • Odpowiedz