Wpis z mikrobloga

Czy dodanie do bazy danych elementu powinno zwrócić ten element? Teoretycznie byłaby to metoda void, ale np. w rest api po donaniu nowego zasobu powinno się zwrócić ten zasób, nie mówiąc już o tym, że lepiej gdy metoda coś zwraca, bo łatwiej ją testować. W Spring Data JPA widziałem, że save zwraca dodany element, ale już w czystym Hibernecie persist jest voidowe i co wtedy? Druga sprawa, to co powinno się jeśli dodanie elementu do bazy danych się nie powiedzie? Rzucić wyjątek? Przecież dodanie do bazy może się nie powieść z prozaicznego powodu np. ktoś chce dodać usera z nickiem, który już jest zajęty.
#naukaprogramowania #programowanie #java
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Edelner: Nie ma że powinno czy nie powinno, gdybym miał powiedzieć co cenie w życiu najbardziej, powiedziałbym że ludzi, ludzi którzy podali mi pomocna dlon...
  • Odpowiedz
@Edelner > Przecież dodanie do bazy może się nie powieść z prozaicznego powodu np. ktoś chce dodać usera z nickiem, który już jest zajęty.
Przecież takie rzeczy powinieneś walidować przed dodaniem do bazy.

Moim zdaniem jak zwykle - to zależy. Ogólnie - nie wiem jak bez wyjątków chciałbyś obsłużyć kontakt z takim narzędziem jak baza danych. Każdy porządny ORM w odp. metodach powinien określać jakie wyjątki mogą się pojawić, a Ty
  • Odpowiedz