mam coś takiego: zwykły model User z django.contrib.auth i model Profile, który ma usera jako ForeignKey class Profile(models.Model): user = models.ForeignKey(User, related_name='profile') # ofc jakieś inne pola tutaj mam też model Activity, który ma ForeignKey(User), ale nie ma pola Profile i teraz próbuję zrobić zagnieżdżony serializer:
class ActivitySerializer(ModelSerializer): user = UserSerializer() profile = ProfileSerializer() # tutaj jest mój problem, chciałbym na podstawie Usera pobrać Profile class Meta: model = Activity fields = ('id', 'user', 'profile') Chciałbym się jakoś dostać do profilu w tym serializerze i nie mam pojęcia, jak to zrobić. Czy ktoś z was wie?
Eh przegapiłem info, że znowu była podwyżka minimalnej. I znowu zarabiam tylko 500zł więcej od sprzątaczki. 10 lat nabijania doświadczenia, 10 lat pracy jako grafik z czego 6 lat wypruwania sobie żył w agencji reklamowej i wszystko c---a warte.
mam coś takiego: zwykły model
Userzdjango.contrib.authi modelProfile, który ma usera jakoForeignKeyclass Profile(models.Model):user = models.ForeignKey(User, related_name='profile')
# ofc jakieś inne pola tutaj
mam też model
Activity, który maForeignKey(User), ale nie ma polaProfilei teraz próbuję zrobić zagnieżdżony serializer:class ActivitySerializer(ModelSerializer):user = UserSerializer()
profile = ProfileSerializer() # tutaj jest mój problem, chciałbym na podstawie Usera pobrać Profile
class Meta:model = Activity
fields = ('id', 'user', 'profile')
Chciałbym się jakoś dostać do profilu w tym serializerze i nie mam pojęcia, jak to zrobić. Czy ktoś z was wie?
Komentarz usunięty przez moderatora
Meta'Activity' object has no attribute 'user__profile'.https://docs.djangoproject.com/en/3.2/topics/auth/customizing/#substituting-a-custom-user-model
@Tank1991: udało się bardzo pokrętną metodą xD
class ActivitySerializer:profile
@zwei: jup, zaćmienie miałem :D