Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Sławek jednak zauważa że Polska jest po prostu niesprawna i nawet jak dasz więcej kasy, to dalej będzie niesprawna

@Kozajsza: Wg mnie ma tutaj dużo racji. Te pieniądze zostałyby przeżarte i musiałby przyjść ktoś naprawdę uczciwy i chwycić za mordy potencjalnych złodziei, żeby to wypaliło.
  • Odpowiedz
Dlaczego więc Sławek nie proponuje takich rozwiązań w Polsce? Korwin powiedziałby volenti non fit injuria lewaku, celem życia nie jest przeżycie. Sławek jednak zauważa że Polska jest po prostu niesprawna i nawet jak dasz więcej kasy, to dalej będzie niesprawna.

@Kozajsza: Nie tylko. W sprawnym państwie z usługami publicznymi dobrej jakości oraz sensownym bezpieczeństwem socjalnym trudniej zachować tradycyjno-konserwatywny model społeczeństwa. Także konserwatyzm i krzyż w mózgu jest powodem, żeby państwo
  • Odpowiedz
Po występie Jasia szykuje się ostra kontrola uszkodzeń i symetryzm ze strony konserw poprzez zrównywanie go do Memcena.

@El3xetor: To akurat niemożliwe bo Jasio jest ewidentnie jeszcze z 3 poziomy głupszy (wiem, wydaje się niemożliwe, ale jednak )
  • Odpowiedz
@Kozajsza: no ale ma w dużej mierze rację, przecież teraz podnoszenie podatków typu #nowylad to żadne tam europejskie państwo dobrobytu, a zwykłe pisowskie złodziejstwo będzie. Najpierw muszą być demokracja, wolne sądy itd a dopiero później budowa sektora publicznego, bo jak nie to się skończy po prostu budowaniem oligarchii.
  • Odpowiedz
@Kozajsza: W Europie, z tego co pamiętam, są dwie niezależne instytucje, których działaniem jest analiza Służby Zdrowia (SZ) w krajach UE.
W skrócie: badają wszystko, od A do Z (ilość karetek na mieszkańców, ilość zgonów na raka, długość w oczekiwaniu do lekarza itd itp, Wszystko!)
Czytałem wnioski dotyczące Polski. Generalnie:
- autorzy raportu nie mogą zrozumieć, dlaczego w kraju, gdzie tak DUZO! środków wkłada się w SZ, SZ ledwo funkcjonuje
- wszystkie dziedziny/analizowane
  • Odpowiedz
@Kozajsza: Wydaje mi się, że tu może mieć rację. Polska jest zbyt skorumpowana i dodatkowe miliardy w SŻ tylko by dały nam nowych milionerów pokroju obajtka. Szczególnie jak pis ze swoim nowym ładem zcentralizuje służbę zdrowia. Tu trzeba gruntownej reformy i kontroli, bo nie tylko brak funduszy jest problemem, a złe zarządzanie.
  • Odpowiedz
@Kozajsza no ale dobrze gada, czego nie rozumiesz? Ja zgadzam się płacić większe podatki tylko mam mieć z tego efekt. Darmowe leczenie, darmowe żłobki, drogi na dobrym poziomie. Tylko wiem, że wyższe podatki nic nie dadzą. Dalej będę musiał się płaszczyć w urzędzie bo to oni są panami a ja śmieciem, lekarz nadal mi wypisze rezonans na za 2 lata bo kasa tego nie naprawi. Więcej kasy zostanie przejedzone bo tam
  • Odpowiedz
@shhocker: @Syn_Tracza: @CzarnyPasterz: @loginnawykoppl: @pCiupaga: @maryjuszpitagoras: Ależ koledzy, przecież ja nigdzie nie napisałem że nie zgadzam się z tezą postawioną przez Memcena.

Wręcz przeciwnie - zgadzam się. Jestem po prostu w szoku że to on taką tezę postawił. To tylko pokazuje jak wielkim cynikiem jest Sławuś, który pewnie nawet nie wierzy w głupotki o niskich podatkach i prywatnej służbie zdrowia, a
  • Odpowiedz
@Kozajsza: Nie wywnioskowałem, ze się z nim nie zgadzasz. Tak tylko napisałem w celu poparcia tezy. Problem w polityce jest taki, żeby rządzić, trzeba być populista. I o tym tez SM mówił. Bo większość wyborców to debile bez mózgu myślący tylko o swojej dupie.
  • Odpowiedz
@Kozajsza: kurde, tematy w tym hejtparku były tak trudne do wyjaśnienia, że wydaje mi się, że memcen nie do konca wszystko powiedział. Mówił dobrze: Polske nie stać na obniżenie podatków bo są tak duże potrzeby budżetowe ale NIE powiedzial, że chce pozbyć się troche kosztów, aby finalnie je obniżyć a moim zdaniem taki ma plan JEDNAK nie może tego powiedzieć bo straci poparcie gdy powie, że zabiera bombelkom, górnikom, budżetówce,
  • Odpowiedz