@ImInLoveWithTheCoco: Utożsamiasz wolną wolę z możliwością zmiany decyzji, czyli według ciebie wolność jest wtedy, kiedy można się przeciwstawić samemu sobie i wybierać wbrew sobie, ale zgodnie z jakąś transcendentalną normą. Nie będę się kłócić, czy tak rozumiana wolna wola istnieje. Dla mnie wolna wola jest czymś innym.
▶️ Jak ja to widzę - moja percepcja wolnej woli
Czy nie jest przypadkiem tak, że termin wolnej woli jest oparty na kartezjańskim dualizmie,
Społeczności ludzkie według światopoglądu liberalnego, powstały na zasadzie „kontraktu społecznego”, czyli umowy miedzy wolnymi jednostkami, które miały, według klasyków liberalizmu, żyć w pierwotnym stanie wolności jako niezrzeszeni w żadną wspólnotę o charakterze państwowym. Umowa ta miała wypływać z egoistycznych chęci zabezpieczenia swojego interesu i prowadzić do egoistycznego celu osiągnięcia większej ilości dóbr dla jednostki, nie dla społeczności. Według liberałów, wspólnota państwowa nie jest pochodzenia naturalnego, ale jest nagięciem wolności
Cały tekst https://myslkonserwatywna.pl/kilijanek-wolnosc-czy-liberalizm/
#konfederacja #wolnosc #neoreakcja #4konserwy
źródło: comment_1621857688dZan2XHINbIYSon3KjfUvz.jpg
Pobierz▶️ Jak ja to widzę - moja percepcja wolnej woli
Czy nie jest przypadkiem tak, że termin wolnej woli jest oparty na kartezjańskim dualizmie,