Wpis z mikrobloga

Czy lepiej jest walczyć ze stoma końmi wielkości kaczki czy jedną kaczką wielkości konia.

(wszystkie liczby są szacunkowe i nie były nigdzie potwierdzone)

Założenia:

Kaczki jak wszystkie ptaki mają organizm przystosowany do latania, tzn mają kości wypełnione powietrzem, prosty układ trawienny i inne udziwnienia zmniejszające ich wagę, ich objętość jest napompowana przez upierzenie, które waży tyle co nic. Można założyć, ze dorosła kaczka waży ok 2 kilogramów . Konie z drugiej strony są silnie umięśnionymi zwierzętami ważącymi ok 400kg z czego większość stanowią mięśnie i układ kostny.

Kaczka jest 15 razy mniejsza od konia.

Waga zwierzęcia skaluje się liniowo z jego objętością, w ten sposób, że 15 razy mniejszy koń będzie ważył 26 kilogramów a 15 razy większa kaczka będzie ważyła ok 30 kilogramów.

Konie wykazują instynkt stadny czyli działają w grupie.

Siła z jaką uderza zwierzę wynika z pędu czyli iloczynu masy i prędkości ciała. Siła uderzenia wynika bezpośrednio z objętości tkanki mięśniowej zwierzęcia.

Wnioski:

Walka z kaczką nie powinna stanowić większego problemu - lekkie zwierzę które z trudnem porusza się po lądzie nie rozwiniętego instynktu drapieżcy (można więc wykluczyć ze będzie chciała na nas runąć z nieba jak ptak drapieżny). Walka z nim będzie przypominała walkę z szóstoklasistą. Jedynym problemem może być zwiększona inteligencja kaczki, ale nie oczekiwałbym że wpłynie to znacznie na wynik walki.

Walka z końmi nie będzie wyglądała już tak wesoło. Rozpędzone stwory, ważące 26 kilogramów każdy, będą w stanie wyprodukować miażdżącą siłę i zanim się obejrzymy będziemy martwym Mufasą stratowanym przez stado kucyków.

#rozkminy #tegierozkminy
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@planet3437: Nie chcę być nieuprzejmy, ale oglądałem odcinek pogromców mitów w którym musieli zrobić pomniejszony model człowieka o zachowanej proporcjonalnie wadze i mówili coś, że waga nie maleje liniowo bo coś tam. Szukam tego odcinka, może jak znajdę to dopiszę o co chodzi.
  • Odpowiedz
@planet3437: w swoich rachunkach nie wziąłeś pod uwagę, że nawet kaczka wielkości kaczki potrafi zdrowo u--------ć. Podejżewam, że kaczka wielkości konia roztrzaskałaby czaszkę człowieka jednym uderzeniem dzioba.
  • Odpowiedz
@planet3437: Niestety, ale jeśli gigant kaczka lub stado mini koni ma z nami walczyć to odrzucić musisz założenie o inteligencji równej "prototypowi". Równie dobrze mogą być nakierunkowane na ten jeden cel - zabić nas. Coś jak stwory w bajkach. Stąd też nie możesz wykluczyć szturmu powietrznego kaczki. I w ogóle to coś za mało ci wyszła jej waga jednak.

Ale rozkmina dobra ;)
  • Odpowiedz
@planet3437: Masa nie jest zależna liniowo, tylko kwadratowo, podobnie jak objętość. Mając na myśli kaczkę wielkości konia myślimy raczej w kategoriach wzrostu. Kaczka dwukrotnie wyższa jest czterokrotnie cięższa. Szacując na grubo wzrost kaczki „w kłębie” na 0.3 m, a wysokość konia na 1.5 m (nieduży pełnej krwi angielski) – koń będzie pomniejszony pięciokrotnie, więc jego masa będzie jego masą wyjściową / 25.

Podobnie z kaczką: masa będzie 25 razy większa.
  • Odpowiedz
@Rincewind: Zgadzam się, że założenie o liniowości jest dosyć słabe jednak nie mieszałbym do tego wzrostu zwierzęcia jeśli nie znamy jego gęstości. Można do tego podejść i tak - potraktować zwierzę jako bryłę, oszacować objętość zwierzęcia, podzielić przez wagę i w ten sposób policzyć gęstość. Potem przenieść ją na nową objętość i mamy wagę.

Co do masy kaczki - wikipedia mówi że jednak przeszacowałem
  • Odpowiedz
@3rdManOfMayhem: Niestety, wielkość mózgu do inteligencji to kolejna zmienna, którą zbyt trudno oszacować, zależnosc na pewno jest rosnąca. Jednak nie wierzę, że im większa inteligencja tym większa szansa na to, że zwierzę zacznie przejawiać instynkt mięsożercy - wszystko też zależy czy zamieniliśmy tę kaczkę przed chwilą czy damy dostosować się do zycia z nowymi rozmiarami. Wydaje mi się, ze instynkt stadny to z drugiej strony jeden z bardziej prymitywnych zachowań
  • Odpowiedz
@planet3437: Nawet ja źle oceniłem zależność masy od wzrostu. Załóżmy, że kaczka i koń są kulami o średnicy równej ich wzrostowi. Według wzoru na objętość kuli (V = (4×PI×r^3) / 3) widać, że zależność objętości od wzrostu jest sześcienna. Zakładając stałą gęstość widać, że przy dwukrotnym zwiększeniu wzrostu masa rośnie (2^3)-krotnie, czyli 8 razy.
  • Odpowiedz
@Rincewind: W dalszym ciągu nie rozumiesz jeśli mówimy o bryle, że jest 15 razy większa to wg mnie mowa o jej objętości a nie długości jednej z krawędzi. Automatycznie założyłem, że objętość konia = 15 x objętości kaczki.

Ale policzmy, znów liczby szacowane

Koń - długość 2m, wysokość 1,5m, szerokość 0,8m. Wysokość należy podzielić przez dwa bo uwzględnia kopyta, które chcemy odrzucić a interesuje nas sam tułów. Można też przyjąć, że głowa
  • Odpowiedz