Wpis z mikrobloga

wytłumaczy mi ktoś czemu w akcie z "urodzeń" z roku 1854 "ojciec xyz okazuje córkę urodzoną w roku 1836 której na chrzcie w roku 1840 nadano imie..."

w sensie skoro chrzest był w 1840 to po co ten zapisek w roku 1854?

#genealogia
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blablalbla: Ze zdjęcia nic nie widać, poza tym, że chrzest był.
Co to za księga? Bo praktyka bardziej jak przy ślubie...
Jeśli jednak księga urodzeń to najbardziej logiczne wytłumaczenie jakie przychodzi mi do głowy to potwierdzenie chrztu/urodzenia - np. w przypadku przeprowadzki z odległego miejsca.
  • Odpowiedz
Ze zdjęcia nic nie widać, poza tym, że chrzest był.

@posso: tam rozpoznaje tylko "odbytym" myślałam że wcześniejsze słowa dotyczą tego gdzie "odbytym" :D

tak to księga urodzeń, przeprowadzka to nie bo byli wcześniej w warszawie i tam mieszkali, ale może potwierdzenie chrztu który był gdzieś indziej bo np miała ślub brać, w końcu 18 lat by już miała
  • Odpowiedz
@blablalbla: Też mi tak wychodzi.
Niestety nie jestem aptekarzem i zawsze mam problemy z odczytaniem akt, a tu te same litery są różnie zapisywane. Intryguje mnie słowo przed "odbytym" bo mi wychodzi "Reformata"
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@posso: @blablalbla: co to za słowa ostatnie w trzeciej linijce i dwa pierwsze w czwartej, wydają się być kluczowe. I też jestem zdania, że następne to reformata - może doszło do zmiany wyznania?
  • Odpowiedz
@nietosamo: nie wiem właśnie, może 2 ostatnie w drugiej to "przez księdza" dalej w trzeciej imie naziwsko [reformatę ?] odbytym ?

zmiana wyznania to chyba nie bo od 1829 chrzcili dzieci w kościele katolickim, później 3 dzieci na raz w 35 i jedno w w 43, a omawiana Franciszka urodzona w 36
  • Odpowiedz
@matthew: dzięki, ale wciąż zastanawia mnie zgłaszanie już dorosłej córki do urodzonych, której chrzest wydaje się być ważny w oczach KK, może ci franciszkanie nie prowadzili żadnych zapisków czy co
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@blablalbla: a czy krótko po zarejestrowaniu urodzenia osoba ta nie zawarła związku małżeńskiego? Może wówczas nie spisano właściwego aktu, a ten był potrzebny do przedłożenia dokumentu w momencie ślubu.
  • Odpowiedz