Aktywne Wpisy

drte111 +172

WielkiNos +121
Wyszłam sobie dziś o 6:00 na spacer. Idę ulicą, a na trawniku tuż obok chodnika jakiś psiarz wysrywa właśnie swoje 2 psy. Jeden z nich, ten który był już chyba po nagle sie odwrócił i chciał mi skoczyć do ręki uje ać. Psiarz zdążył psa w ostatniej chwili pociągnąć mocno za smycz. Przeprosił.
Wiecie co jest najśmieszniejsze? Że po czytaniu tych wszystkich psiarskich wysrywów na różnych forach i grupach ja wiem dlaczego
Wiecie co jest najśmieszniejsze? Że po czytaniu tych wszystkich psiarskich wysrywów na różnych forach i grupach ja wiem dlaczego
źródło: temp_file2030933746967374700
Pobierz

w sensie skoro chrzest był w 1840 to po co ten zapisek w roku 1854?
#genealogia
być może ten chrzest był gdzieś indziej, ciężko mi ten fragment rozczytać, ale ten fragment chyba tego dotyczy
źródło: comment_1621707025FrNKcvsCLxveNBvWIzYZdr.jpg
PobierzCo to za księga? Bo praktyka bardziej jak przy ślubie...
Jeśli jednak księga urodzeń to najbardziej logiczne wytłumaczenie jakie przychodzi mi do głowy to potwierdzenie chrztu/urodzenia - np. w przypadku przeprowadzki z odległego miejsca.
@posso: tam rozpoznaje tylko "odbytym" myślałam że wcześniejsze słowa dotyczą tego gdzie "odbytym" :D
tak to księga urodzeń, przeprowadzka to nie bo byli wcześniej w warszawie i tam mieszkali, ale może potwierdzenie chrztu który był gdzieś indziej bo np miała ślub brać, w końcu 18 lat by już miała
Niestety nie jestem aptekarzem i zawsze mam problemy z odczytaniem akt, a tu te same litery są różnie zapisywane. Intryguje mnie słowo przed "odbytym" bo mi wychodzi "Reformata"
zmiana wyznania to chyba nie bo od 1829 chrzcili dzieci w kościele katolickim, później 3 dzieci na raz w 35 i jedno w w 43, a omawiana Franciszka urodzona w 36