Wpis z mikrobloga

Który system jest najlepszy do płatności zbliżeniowych?

• apple pay 65.8% (125)
  • google pay 16.8% (32)
  • aplikacje bankowe (ipko,ing itp tylko android) 17.4% (33)

Oddanych głosów: 190

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Herato: ja wychodze z zalozenia, ze skoro mam juz i tak na telefonie appke bankowa, to niech NFC leci przez appke.
Moze (hrhr) jestem p----------y, ale jakos nie mam ochoty sie dzielic z google/apple i cala reszta danymi mojej karty i uzywac kolejnych systemow platnosci.
  • Odpowiedz
@Homar_smazony_na_wolnym_ogniu: a po co kolejny operatoa ma miec dostep do histori moich platnosci? Skoro moge to zalatwic przez bank? Nie musze sie nigdzie logowac/rejestrowac/podawac wrazliwych danych.

W swoim zyciu nie spotkalem jeszcze posrednika, ktory dzialalby bezinteresowanie i nic z tego nie mial. Tym bardziej nie wierze, ze apple stalo sie nagle robin hoodem ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
nie mam ochoty sie dzielic z google/apple i cala reszta danymi mojej karty i uzywac kolejnych systemow platnosci.

a po co kolejny operatoa ma miec dostep do histori moich platnosci?

@PurpleHaze: Apple nie zna danych Twojej karty gdy korzystasz z Apple Pay. Nie ma też dostępu do Twojej historii płatności.

W swoim zyciu nie spotkalem jeszcze posrednika, ktory dzialalby bezinteresowanie i nic z tego nie mial. Tym bardziej nie wierze, ze
  • Odpowiedz
Apple nie zna danych Twojej karty gdy korzystasz z Apple Pay

@Strus: jestes pewny? Przeciez to sie troche kloci ze zdrowym rozsadkiem, dodajac karte do AP GP i reszty, musisz podac jej numery, bo jakzeby inaczej powiazac ja z toba/twoim kontem itd?
Po lekturze tego: https://support.apple.com/pl-pl/HT210665 jedyne co znalazlem to info, ze AP nie przekazuje danych karty sprzedawcy, ale nie ma nic o tym ze apple jako takie nie zna tego numeru.
  • Odpowiedz
musisz podac jej numery, bo jakzeby inaczej powiazac ja z toba/twoim kontem itd?

@PurpleHaze: To, że podajesz numer karty nie znaczy, że Apple ma do niego dostęp.

Natomiast szczerze watpie, ze apple nie gromadzi zadnych danych dotyczacych platnosci, transakcji i kart.
  • Odpowiedz