Aktywne Wpisy

Wojciech_Skupien +206
Ten wpis dedykuję wszystkim tym, których poznaliśmy w wirtualnych światach, a którzy zniknęli bez pożegnania.
Od wielu lat nie gram już w żadne gry online. Kiedy jednak wracam wspomnieniami do czasów, gdy wielogodzinne sesje przed komputerem były czymś zupełnie normalnym, jedno wspomnienie szczególnie się wyróżnia, czyli World of Warcraft.
Nie była to jednak gra, którą zapamiętałem dzięki grafice czy mechanice. Najbardziej wyjątkowe były relacje z ludźmi, które w niej tworzyłem.
Oczywiście często grałem ze znajomymi
Od wielu lat nie gram już w żadne gry online. Kiedy jednak wracam wspomnieniami do czasów, gdy wielogodzinne sesje przed komputerem były czymś zupełnie normalnym, jedno wspomnienie szczególnie się wyróżnia, czyli World of Warcraft.
Nie była to jednak gra, którą zapamiętałem dzięki grafice czy mechanice. Najbardziej wyjątkowe były relacje z ludźmi, które w niej tworzyłem.
Oczywiście często grałem ze znajomymi
źródło: EeCWjc7WoAID7op
Pobierz
Kriten33 +18
źródło: GuQI4O-WkAA6N-S
Pobierz

Moje losowanie:
1. Napisz wiersz, w którym będą elementy związane z majem.
2. Zapleć wianek z kwiatów Mogą to być własnoręcznie zebrane polne kwiaty, z ogródka lub z braku możliwości nawet z kwiaciarni.
3. Przygotuj swój ogródek / balkon na ciepłe dni. Posprzątaj, umyj, udekoruj, wyczyść krzesła / leżaki, zamontuj światło (instalacja 220V, girlanda, lampa solarna) itd.
Chociaż z tego co mi się wydaje, w 2002/03 roku Polska przeszła na 230V
Niby jakieś tam wiersze kiedyś pisałem, niektóre podobno całkiem niezłe. Ale chcąc połączyć wyzwanie z moją pasją, wybrałem opcję numer 3.
Trawka skoszona ostatnio, leżaki wymyte, ale najwięcej czasu poświęciłem na zainstalowanie oświetlenia.
Aby przyjemnie korzystać z podwórka wieczorową porą, jak i mieć dodatkowe źródło światła na noc, postanowiłem zamontować parę lamp ogrodowych. Wyszło ich sumarycznie 13 sztuk.
No i teraz clou całego przedsięwzięcia - zrobiłem centralkę do sterowania światłem.
Każda lampa ma swój własny obwód, którym można sterować niezależnie od pozostałych. Podłączyłem to wszystko do systemu domowego (wcześniej domoticz, aktualnie HA) i co nieco zaprogramowałem - z sieci pobierana jest godzina zachodu słońca, a 30min później włącza się co trzecia lampa. Utworzyłem harmonogram tak, aby mniej więcej co 30min zmieniał się kolejny tryb lamp, aż do momentu, gdzie do wschodu słońca palą się tylko 3 punkty świetlne. Poza tym, pod bramę wjazdową podłączyłem kontaktron, który po wykryciu otwarcia bramy i sprawdzeniu, który tryb lamp jest aktualnie włączony, załącza światło kaskadowo (na ten efekt większość osób zwracało szczególną uwagę).
Za dużo czasu na dopracowanie nie miałem, także w centrali jeszcze trochę kabli się plącze (ale póki działa - nie ruszać). Koncept jest cały czas rozwijany, aczkolwiek już cieszy oko. To mój pierwszy, większy projekt, który wszedł w życie, także tym bardziej sam jestem z niego zadowolony.
Przy okazji wołam @MobileVikingsPL , do rozwijania pasji elektronicznej i pozyskiwania nowych informacji z neta, przyda się dodatkowa paczka GB ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_1621538929iCF87sJFZOywxIH4IxuHKJ.jpg
Pobierzźródło: comment_1621539983ty9Bbb4Nu379ciX9OZLGoE.jpg
Pobierzźródło: comment_1621540000TikAWNecamt9o3CzKEfTzY.jpg
Pobierz