Wpis z mikrobloga

#mirkowyzwanie #arduino

Moje losowanie:
1. Napisz wiersz, w którym będą elementy związane z majem.
2. Zapleć wianek z kwiatów Mogą to być własnoręcznie zebrane polne kwiaty, z ogródka lub z braku możliwości nawet z kwiaciarni.
3. Przygotuj swój ogródek / balkon na ciepłe dni. Posprzątaj, umyj, udekoruj, wyczyść krzesła / leżaki, zamontuj światło (instalacja 220V, girlanda, lampa solarna) itd.
Chociaż z tego co mi się wydaje, w 2002/03 roku Polska przeszła na 230V

Niby jakieś tam wiersze kiedyś pisałem, niektóre podobno całkiem niezłe. Ale chcąc połączyć wyzwanie z moją pasją, wybrałem opcję numer 3.

Trawka skoszona ostatnio, leżaki wymyte, ale najwięcej czasu poświęciłem na zainstalowanie oświetlenia.
Aby przyjemnie korzystać z podwórka wieczorową porą, jak i mieć dodatkowe źródło światła na noc, postanowiłem zamontować parę lamp ogrodowych. Wyszło ich sumarycznie 13 sztuk.

No i teraz clou całego przedsięwzięcia - zrobiłem centralkę do sterowania światłem.
Każda lampa ma swój własny obwód, którym można sterować niezależnie od pozostałych. Podłączyłem to wszystko do systemu domowego (wcześniej domoticz, aktualnie HA) i co nieco zaprogramowałem - z sieci pobierana jest godzina zachodu słońca, a 30min później włącza się co trzecia lampa. Utworzyłem harmonogram tak, aby mniej więcej co 30min zmieniał się kolejny tryb lamp, aż do momentu, gdzie do wschodu słońca palą się tylko 3 punkty świetlne. Poza tym, pod bramę wjazdową podłączyłem kontaktron, który po wykryciu otwarcia bramy i sprawdzeniu, który tryb lamp jest aktualnie włączony, załącza światło kaskadowo (na ten efekt większość osób zwracało szczególną uwagę).

Za dużo czasu na dopracowanie nie miałem, także w centrali jeszcze trochę kabli się plącze (ale póki działa - nie ruszać). Koncept jest cały czas rozwijany, aczkolwiek już cieszy oko. To mój pierwszy, większy projekt, który wszedł w życie, także tym bardziej sam jestem z niego zadowolony.

Przy okazji wołam @MobileVikingsPL , do rozwijania pasji elektronicznej i pozyskiwania nowych informacji z neta, przyda się dodatkowa paczka GB ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ProfeszjonalFotographer - #mirkowyzwanie #arduino 

Moje losowanie:
1. Napisz wier...

źródło: comment_1621538929iCF87sJFZOywxIH4IxuHKJ.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach