Wpis z mikrobloga

Wrzucam aktualizację wykresu, przedstawiającą, jak będzie wyglądać opodatkowanie programistów w Polsce na tle Czech, Bułgarii i Rumunii od 2022 roku.

Zapraszam do obserwowania tagu #niedajsieokradac. Poprzednie wpisy:
Wstęp
Polska i Czechy
Bułgaria
Rumunia

Zmiany w opodatkowaniu JDG - podatek progresywny, liniowy, ryczałt
Zmiany w opodatkowaniu UoP

Szybkie podsumowanie:
- programista 14k w Polsce zapłaci 48 348 zł podatków rocznie. W Czechach 11 032 zł. Różnica - 37 316 zł rocznie.
- programista 30k w Polsce zapłaci 95 728 zł podatków rocznie. W Rumunii 29 586 zł. Różnica - 66 142 zł rocznie.

Prośba do ostatniego, żeby zgasił światło ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#niedajsieokradac #programista15k #programista30k #podatki #nowylad #pis #emigracja
marek-krakow - Wrzucam aktualizację wykresu, przedstawiającą, jak będzie wyglądać opo...

źródło: comment_16213640787IikEbPBA2CEsVIEz19eDw.jpg

Pobierz
  • 175
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@Namyslaw: Sprawdź sobie ich poparcie. Utrzymać przy korycie to oni się potrafią. Oczywiście wszystko dzięki głupiemu narodowi. Sami się nie wybierają co 4 lata
  • Odpowiedz
@marek-krakow: W tym artykule z bankier.pl Ministerstwo Finansów wylicza dokładnie jakie są warunki w Czechach i dlaczego według nich będą gorsze niż w Polsce, co stoi w sprzeczności z tym co wrzuciłeś. Możesz wypunktować w którym miejscu kłamią czy pomijają jakieś ulgi możliwe do wykorzystania w Czechach? Czy chodzi o to, że Twój wykres dotyczy konkretnie programistów, a pozostałe zawody w Czechach nie mają już tak dobrze?
  • Odpowiedz
Uwzględniasz prawa autorskie w wyliczeniach dla Polski? Ciekawe że jakoś obecnie ludzie od nas nie emigrują masowo do Rumunii, a przecież to tak opłacalne ;)

@Malthan: na JDG? Zaraz będą emigrować, gwarantuję.
  • Odpowiedz
W tym artykule z bankier.pl Ministerstwo Finansów wylicza dokładnie jakie są warunki w Czechach i dlaczego według nich będą gorsze niż w Polsce, co stoi w sprzeczności z tym co wrzuciłeś. Możesz wypunktować w którym miejscu kłamią czy pomijają jakieś ulgi możliwe do wykorzystania w Czechach? Czy chodzi o to, że Twój wykres dotyczy konkretnie programistów, a pozostałe zawody w Czechach nie mają już tak dobrze?

@maver: zasady opodatkowania w
  • Odpowiedz
@szary553-g: Jestem w podobnej sytuacji, szukam nawet jakiejś społecznej inicjatywy mogącej poszerzać świadomość polityczna i gospodacza Polaków.

Lamentuje od dłuższego czasu z niepokoju o obecny i przyszły stan polski, ale działań z tego nie ma żadnych.

Rozumiem że osób podobnie myślących do mnie jest więcej, tylko w jaki sposób do nich dotrzeć i zacząć wspólnie działać?
  • Odpowiedz
@ZaadoptujBuldziaka: @marek-krakow ciekawym byłoby dołożyć do tego porównania opodatkowania na spółkę w PL.

Też zastanawia mnie, czy nie ma jakiegoś bezpiecznego schematu ze spółka za granicą w sensownym kraju i wypłata podatków do PL / bycia rezydentem podatkowym PL, tak, by efektywna stawka podatkowa może nie była super niska typu 9%, ale była bliska lub lekko lepsza niż przy JDG na liniowce w PL obecnie.
  • Odpowiedz
@pekabe1: No ja nie jestem gotów rzucać pracy i zakładać rewolucję polityczna, ale na lekki aktywizm poza godzinami pracy na rzecz lepszej ojczyzny to zawsze chętnie się zaangażuje.

Problem jest szerszy, bo to nie tylko kwestia dotarcia do ludzi, ale kapitału by to sfinansować, struktur w całej PL by to utrzymać i sensowne balansu kompromisów, by nie porzuci swoich ideałów, ale moc się dogadać z kimś więcej niż tylko 15
  • Odpowiedz
@marek-krakow: mi się wydaje. Tzn. inaczej. Jestem pewny, że znajdą sposób aby was opodatkować tam za granicą. Jak zrobicie konkurencję "tamtejszym" to wyjdą ichniejsze związki. Grupy, społeczeństwa będą się "bronić" jak taksówkarze przed uber. Najlepsza droga to nie dopuścić do zmian i wykreować lepsze tu ba miejscu.
  • Odpowiedz
A czy jest możliwość prowadzenia firmy w Czechach i rozliczania się wg Czeskich stawek, jeśli świadczę usługi na terenie Polski? (poza tym, ze bede musiał PIT wyrównać?)

@fren-: Jezeli bedziesz mieszkal w Czechach to tak. Inaczej zapomnij.
  • Odpowiedz